Af - 13/06-16 23:18; Opdateret: 14/06-16 12:33

- Vi valgte den forkerte uddannelse- Vi valgte den forkerte uddannelse

Mange unge oplever, at det er svært at vælge den rigtige uddannelse. Mød to unge, der valgte forkert, men endte det rigtige sted alligevel

storybild

Tusinder af unge falder hvert år fra deres uddannelse, inden de har gået der et år, og det skyldes ifølge eksperter, at de unge føler et stort pres for at vælge den rigtige uddannelse.

Men valg af en forkert uddannelse, kan ende med det helt rigtigt job, fortæller to, der valgte forkert til at begynde med.

"Tænk fremad, når du vælger uddannelse"

Tine Nielsen, 28 år, laborant

Interesserer du dig for uddannelse, arbejdsmarkedet og erhverv, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

"Jeg startede på uddannelsen som jordbrugsteknolog, da jeg var færdig med HTX, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde valgt forkert. Jeg blev slet ikke fagligt udfordret på uddannelsen, men jeg gjorde det færdigt, for jeg har en holdning om, at man ikke stopper midt i noget."

"Da jeg fik job bagefter fandt jeg hurtigt ud af, at det var svært for mig at få råd til de ting jeg gerne ville her i livet, med den løn jeg fik. Jeg havde ikke SU-klip nok til at tage en længere videregående uddannelse, så jeg startede på uddannelsen som laborant, fordi jeg vidste, det var en kortere uddannelse, hvor jeg ville få en rimelig løn, og så har jeg altid været meget naturvidenskabeligt orienteret."

Gymnasieelever er skuffede over karakterfokus i reform
Gymnasieelever er skuffede over karakterfokus i reform

"I dag arbejder jeg som forsøgstekniker på forsøgsstation, der er faglig ansvarlig for gennemførelse af den lovbestemte sortsafprøvning af landbrugsplanter og plæne-græsser, samt kontroldyrkning i forbindelse med certificering af opformeringsmateriale. Jeg kan her kombinere begge mine uddannelser, og føler faktisk, at jeg er landet på den helt rigtige hylde og har valgt rigtigt, selv om det har været en lidt forvirrende rejse hertil."

"Jeg vil råde andre, der skal til at vælge uddannelse til at lægge drømmene lidt i baggrunden og huske at tænke fremad. Da jeg valgte uddannelse, var jeg høj på heste og ville bare gerne arbejde med dyr, og jeg var ligeglad med, hvad jeg ville få i løn. Senere har jeg lært, at penge bare betyder rigtigt meget for, hvad man kan her i livet, og det synes jeg er vigtigt, man husker at have med i sine overvejelser."

"Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er endt det rigtige sted"

Tine Madsen

Tine Madsen, 27 år, veterinærsygeplejerske

“Jeg startede på HHX efter 10. Klasse, men jeg anede ikke, hvad jeg skulle bruge uddannelsen til bagefter, og det stressede mig faktisk meget. Jeg har altid gerne ville arbejde med dyr, men jeg har altid fået at vide, at jeg måske skulle satse på noget andet, og at det var godt at have noget andet at falde tilbage på."

Gymnasiereform sætter fokus på parate elever
Gymnasiereform sætter fokus på parate elever

“Det endte med, at jeg droppede ud af handelsgymnasiet i 3.G. Det var en kombination af, at det ikke føltes rigtigt at gå der og nogle andre ting i mit liv. Jeg havde i mange år drømt om at blive veterinærsygeplejerske, men jeg blev ved med at få at vide, at jeg ikke skulle sætte næsen op efter det, fordi det var svært at få elevplads og arbejde.”

“Jeg startede i stedet på uddannelsen som SOSU-assistent, fordi jeg ville læse videre til sygeplejerske, men det var slet ikke mig, og jeg droppede ud. Efterfølgende arbejdede jeg i flere år på plejehjem og i hjemmeplejen, og jeg havde også en periode, hvor jeg var frivillig på et dyreinternat.”

“Men jeg slap aldrig drømmen om, at jeg gerne ville arbejde med dyr, og da jeg en kort overgang var ledig, kom jeg i virksomhedspraktik på en dyreklinik. Det bekræftede mig i, at det var det, jeg gerne ville, og kort tid efter så jeg, at den anden dyreklinik i den by, hvor jeg bor, søgte en veterinærsygeplejerskeelev.”

“Der var rigtigt mange ansøgere fra hele landet til stillingen, men jeg var heldig nok til at få pladsen. Jeg blev færdiguddannet i oktober sidste år og blev ansat på klinikken efterfølgende.”

Minister vil bremse dobbeltuddannelse på statens regning
Minister vil bremse dobbeltuddannelse på statens regning

“I dag er jeg ikke i tvivl om, at jeg er endt det rigtige sted. Der betyder ikke, at jeg ikke har dage, hvor jeg synes, at weekenden var for kort, eller jeg kan være udkørt, når jeg kommer hjem om aftenen, men grundlæggende er jeg rigtig glad for det, jeg laver, og jeg kan ikke forestille mig at lave noget andet.”

“Hvis jeg skulle råde andre, der er i tvivl om uddannelse, ville jeg nok anbefale, at man ser på flere indgange til drømmeuddannelsen eller -jobbet. Jeg synes ikke, man skal opgive det, man brænder for på forhånd, selv om det er svært, men jeg tror, det er en fordel, at man ser på alt det, der kan bringe en tættere på det, man gerne vil. For eksempel frivilligt arbejde, praktikophold, kurser eller lignende.”

Er du i tvivl om, hvilken uddannelse, der er den rigtige for dig? Tag en test og bliv klogere her.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx