Af - 08/06-15 20:16

Dyrene i Zoologisk Have har dyre og besværlige madvanerDyrene i Zoologisk Have har dyre og besværlige madvaner

I Zoologiske Have på Frederiksberg spiser myreslugerne melorme, og grisene får lørdagssild. Dyrenes madpræferencer er dyre og besværlige.

Bildstrecke im Grossformat »
Det koster Zoo 600 kroner per dag at mætte havens seks elefanter. Kilde: Tine Mangart Søland. Myreslugernes grundfoder er myreslugerpulver, der koster 1.900 kroner for 10 kilo. Hver myresluger spiser et halvt kilo pulver hver dag. Melormene er tilskud til myreslugernes mad, hvilket Zoo bruger cirka 400 kroner om måneden på for de to myreslugere. Kilde: Tine Mangart Søland. Samlet set bruger Zoo 8.000 kroner om ugen på hø til alle havens dyr. Høet koster to kroner kiloet, og alene de seks elefanter i zoo spiser til sammen 150 kilo hø om dagen. Kilde: Tine Mangart Søland. En tredjedel af al maden i Zoo er økologisk. Kilde: Tine Mangart Søland. Der er cirka 4000 dyr i Zoo. Kilde: Tine Mangart Søland. Zoologisk Have bruger 3.000.000 kroner om året på foder til dyrene. Kilde: Tine Mangart Søland. Der er cirka 240 fordelt arter i Zoo. Kilde: Tine Mangart Søland. Da okapien blev syg, kunne melon og andet frugt, som må betegnes som slik for okapien, ikke engang friste. Kilde: Tine Mangart Søland. Grisene i Zoo er altædende, og det udnytter Zoo. Grisene får blandt andet lørdagssild. Kilde: Tine Mangart Søland. Girafferne er vilde med bladene fra træerne, men det er svært for Zoo at skaffe nok til at mætte de bladelskende dyr. Kilde: Tine Mangart Søland. Også aberne elsker blade fra træerne. Zoo kan ikke skaffe blade om vinteren, hvor bladene er faldet af træerne, så de må fryses ned. Kilde: Tine Mangart Søland. Girafferne spiser hø, som bliver fløjet ind fra USA til 200.000 kroner om året. Kilde: Tine Mangart Søland. Det er forbudt at plukke blade fra skoven og parker. Derfor kan Zoo ikke skaffe nok blade til de bladelskende dyr, som for eksempel giraffen. Kilde: Tine Mangart Søland. Dyrene i Zoo "underholder" på årsbasis cirka. 1,2 millioner besøgende. Kilde: Zoo.dk Zoo blev grundlagt i 1859. Kilde: Zoo.dk

Så dyrt og besværligt kan det være at mætte dyrene i Zoo.

Myreslugeren er en krævende beboer i Zoo. Myre er svære at skaffe for Zoo, og derfor får myreslugeren blandt andet serveret melorme. Men det er ikke billigt.

Myreslugerens menu løber op i 102 kroner per myresluger per dag. Til sammenligning bruger Københavns Kommune 100 kroner på mad til én plejehjemsbeboer om dagen.

Galleri: Er det her verdens værste zoologiske have?
Galleri: Er det her verdens værste zoologiske have?

Okapiens madønsker er også svære for dyrepasserne at imødekomme. Okapien vil året rundt gerne spise blade fra træerne. Men eftersom der ikke er blade på træerne om vinteren på den nordlige halvkugle, kan det nemt blive vanskeligt at imødekomme den kræsne okapis madpræferencer.

Det er jo ikke muligt at købe blade, så vi må ud og plukke bladene om sommeren og fryse dem ned. Men vi ejer ingen skov, og man kan ikke bare tage bladene fra træerne i parkerne, så vi kan ikke skaffe nok blade.
Det siger Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af foderet til dyrene i Zoologisk Have.

Også girafferne og aberne forlanger blade. Som ”blad-erstatning” får dyrene fløjet Kentucky hø ind fra USA til 200.000 kroner om året.

Dom: Orangutang i argentinsk zoo har krav på frihed
Dom: Orangutang i argentinsk zoo har krav på frihed

Tine Mangart Søland fremhæver dog fuglene som de dyr, der har den mest besværlige madplan.

- Fuglenes foder tager lang tid at forberede. Vi har mange fugle, og deres foder er vidt forskelligt. Nogle skal have våde fuglefrø, andre vitaminer til deres farver, kalk til deres knogler, nogle skal have frugt, andre vil have tomat, mens andre fugle synes, der er for meget syre i tomat, siger Tine Mangart Søland.

Alene havens to storke spiser tre-fire forskellige slags føde om dagen hver. Den høje men spinkle fugl mæsker i sig for 25 kroner kylling og mus om dagen.

Zoo mister flodhesteunge i tragisk ulykke
Zoo mister flodhesteunge i tragisk ulykke

Tine Mangart Søland fortæller, at nogle dyr kan være helt vildt kræsne, når de bliver syge. Forleden var den i forvejen ”foderbesværlige” Okapi syg, og intet mad var godt nok.

- Okapien har ligget syg og haft dirre. Vi gav den alt – også ”dyreslik” som ananas og melon. Vi gav den endda restlageret af de frosne blade. Intet var godt nok, griner Tine Mangart Søland lettere frustreret over Okapiens besværlige opførsel.

En kvinde kravlede ind til girafferne i zoo: Blev sparket i hovedet
En kvinde kravlede ind til girafferne i zoo: Blev sparket i hovedet

Mindre kræsne er grisene, der er altædende. Det udnytter dyrepasserne ved eksempelvis at servere lørdagssild til grisene. Nyt foder sætter nemlig gang i grisenes hjerneaktiviteter.

LÆS OGSÅ: Linse Kessler overvejede at banke radiovært for at redde kaninen Allan

LÆS OGSÅ: Narkokonges eksotiske dyr må skifte zoo

LÆS OGSÅ: 10 dage uden mad: Dyr gave får tårerne til at trille

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx