Af Ritzau - 21/10-16 12:20

Så mange af dine Apple-opladere er falskeSå mange af dine Apple-opladere er falske

Hvis du har købt en Apple-oplader på Amazon, kan du risikere, at der er tale om en usikker kopivare. Læs, hvad du kan gøre.

storybild

Hvis du har købt en original Apple-oplader til din iPhone på Amazon, kan du risikere, at der er tale om en usikker kopivare. (Billede: Free/Colourbox)

Mobilgiganten Apple er godt og grundigt træt af, at der er falske opladere i omløb, som udgiver sig for at komme fra iPhone-producenten selv.

Faktisk så træt, at virksomheden nu har valgt at sagsøge firmaet Mobile Star LLC, som ifølge Apple står bag en række af de falske produkter, som virksomheden påstår at have fundet på siden Amazon.com.

Det skriver patentlyapple.com.

Apple oplyser ifølge nichemediet 9to5Mac, at mobilvirksomheden har købt et stort antal opladere og stik til opladning og synkronisering på Amazon.com, som blev solgt direkte fra Amazon og ikke via af en tredjepart. 90 procent af de elektriske produkter viste sig at være uægte ifølge Apple.

Efter den opdagelse henvendte Apple sig til Amazon, som sendte aben videre.

- Amazon.com informerede Apple om, at Mobile Star var leverandør af størstedelen af disse efterligninger af Apple-produkter, oplyser Apple ifølge 9to5Mac.

Ifølge Lars Ladingkær, ansvarshavende redaktør på Recordere.dk, kan falske opladere være forbundet med problemer for forbrugerne.

- Vi ved fra tidligere, at kopivarer kan have et problem med produktsikkerheden. Som forbruger kan man ikke nødvendigvis være sikker på, at de er lige så sikre som originalprodukterne, siger Lars Ladingkær til Ritzau Fokus.

Frygten er, at kopierne kan blive varme, brænde af eller ligefrem skade de produkter, man bruger dem på.

Han er overrasket over, at de mange kopivarer har fundet vej til den anerkendte platform Amazon. Det gør det vanskeligt at gardere sig mod snyd.

- Det kan være svært at undgå og skelne som forbruger, fordi produktet ligner det ægte. Man må jo stole på den forhandler, hvor man køber produktet, og det ville man jo typisk gøre med en stor forhandler som Amazon, siger han.

Som udgangspunkt lyder rådet fra Lars Arent, leder af Forbruger Europa, at man bør undlade at åbne og benytte et produkt, som, man mener, er en kopi.

Men selv om danske forbrugere har taget en falsk oplader i brug, som, de troede, var et ægte Apple-produkt, er sagen ikke tabt.

- Det, vi har at gøre med her, er en egentlig klage over, at et produkt ikke lever op til forventningerne. Det er ikke en fortrydelse. Man opdager det altså muligvis først, når man er gået i gang med at bruge det. Og så er det sådan set ligegyldigt, om man har brugt det eller ej, så har man ret til at klage og få sine penge tilbage, fortæller Lars Arent, leder af Forbruger Europa og uddyber:

Han råder forbrugere i Danmark til at tage kontakt til Amazon og gøre brug af retten til at returnere varen, hvis man har fået et kopiprodukt i stedet for det originale.

Amazon siger, at de falske produkter langtfra er i overensstemmelse med virksomhedens profil.

- Amazon har nultolerance over for salg af forfalskninger på vores side. Vi arbejder tæt sammen med producenter og varemærker, og vi forfølger lovovertrædere aggressivt, har en repræsentant fra Amazon udtalt til mediet Appleinsider.

Fakta: Sådan klager du over et kopiprodukt:

- Lad være med at bruge produktet og tag kontakt til forhandleren med det samme.

- Hvis du har brugt varen og siden opdager, at der er tale om en kopivare, har du stadig ret til at klage, da du ikke har fået det produkt, du betalte for.

- Hvis du har klaget til forhandleren uden held, kan du gå til din bank for at få en såkaldt "charge back". Du skal kunne dokumentere, hvorfor du mener, at det er et kopiprodukt, og at du har gjort gældende over for sælgeren, at du vil have pengene tilbage uden at have fået det. I så fald kan banken - i mange tilfælde - tilbageføre betalingen.

Kilde: Lars Arent, Forbruger Europa

Læs mere om sagen her: http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2016/10/apple-sues-mobile-star-for-selling-counterfeit-power-adapters-and-charging-cables-through-amazon.html

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx