Af Sebastian Kirk - 17/04-18 22:06

Unge danskere skifter job som aldrig førUnge danskere skifter job som aldrig før

Unge danskere skifter job oftere og oftere, viser nye tal. Vores forhold til arbejdspladsen har ændret sig, mener ekspert.

storybild

Unge danskere skifter oftere og oftere job, viser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tal for jobomsætningen i landet.

»Fire år i samme job? Det er vist på tide at finde noget nyt.«

Mange unge har travlt med at komme videre på arbejdsmarkedet, og ifølge de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er andelen støt stigende hvert år. Den såkaldte jobomsætning blandt 18-29-årige er således steget med 35 procent fra 2009 til 2017, hvor 344.479 unge fik nyt job.

Det kan der være to forklaringer på, mener Thomas Bredgaard fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

»Det ene er den højkonjunktur, vi befinder os i, hvilket simpelthen medfører en stigende efterspørgsel på arbejdskraft,« siger han og fortsætter:

»Men spørgsmålet er, om det også er en lidt mere strukturel udvikling, vi ser, som kan dække over flere ting.«

Han peger blandt andet på, at tiden har ændret sig, og man i dag som udgangspunkt er mindre loyal overfor sin arbejdsplads, end man var for 30-40 år siden.

»Man er nok blevet mere individuelt fokuseret på ens egen karriereudvikling og ser sig selv som et projekt i en eller anden forstand. Det var man ikke så fokuseret på førhen. Der opfattede man sig mere som en del af et arbejdsfællesskab,« forklarer Thomas Bredgaard.

Niels Westergaard-Nielsen, økonomisk professor ved CBS med ekspertise i arbejdsmarkedet, peger på, at unge kan have svært ved at finde deres plads, når de første gang skal ind på arbejdsmarkedet.

»Jobomsætningen har altid været høj blandt unge. Det hænger sammen med, at de skal finde en ny arbejdsgiver, og arbejdsgiveren skal finde en ny medarbejder. Det er altid en besværlig proces på den måde, at en af parterne kan sige: 'Arh, det var nu ikke den rigtige',« siger han.

Begge eksperter ser stigningen som en positiv indikation på, at vi har et sundt arbejdsmarked. Men det kan også tage overhånd, mener Thomas Bredgaard.

»Det kan blive et problem, hvis du skifter job for hyppigt. Så når du ikke at få rutine og erfaring, og arbejdsgiveren når ikke at nyde godt af din indsats. Så det er klart, at de der jobskifter også kan blive for hyppige,« siger han.

Mange job kan koste senere i livet

Det er ikke udelukkende positivt, at jobomsætningen i Danmark er højere end i mange år.

Det mener Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA Pension. Han advarer mod, at mange job i ungdomsårene kan ende med at koste dyrt, når man er nået pensionsalderen, fordi et nyt job ofte betyder ny overenskomst og ny pensionsaftale. Og det er ved hvert skifte.

»Omkostningsstrukturen i Danmark er skruet sådan sammen, at man betaler et grundgebyr - typisk på omkring 800 kroner - for at have en ordning. Det kan blive til mange penge,« siger han og fortsætter:

»Hvis du over et livsforløb har bare én ordning for meget, så er vi oppe omkring 40.000 kroner i ekstra omkostninger.«

Carsten Holdum påpeger, at det imidlertid er relativt simpelt at få samlet sine pensionsordninger. Det er der bare meget få, der tænker over, når de er i 20'erne.

»Pension har nærmest ingen interesse, når man er ung, fordi man kan simpelthen ikke kan eller vil forholde sig til, at man skal blive gammel. Så for rigtig mange får pensionen bare lov at passe sig selv - og det er ikke super-smart,« siger han.

»Min egen søn er 28 år, og jeg har sagt til ham, at pension skal man begynde på, når man er 30. Men det er slet ikke inde på lystavlen for ham endnu.«

Det skal du gøre

Carsten Holdum fra PFA Pension har ét godt råd til folk, der er i tvivl om, om de har flere pensionsordninger:

»Spørg dig selv: 'Har jeg været ansat flere steder? Ja, det har jeg. Har jeg gjort noget aktivt for at samle mine ordninger? Nej, det har jeg ikke.' Så er der potentielt en mulighed der,« siger han.

I så fald kan man kontakte sit pensionsselskab og høre om muligheden for en sammenlægning. På Pensionsinfo.dk kan du logge ind med Nem-ID og se, hvilke pensionsordninger, du har.


Jobomsætning

Antallet af folk, der skifter job, omtales som 'jobomsætningen'. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er tallet steget støt fra 2009 til 2017:

  • 18-29 år: 255.857 i 2009 til 344.479 i 2017 - en stigning på 34,6 pct.
  • Alle: 671.897 i 2009 til 823.141 i 2017 - en stigning på 22,5 pct.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Var med på arbejde: Alexandra udtaler...
bt.dk
Enhåndet fighter får chancen: Nu skal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx