Af Ritzau - 09/12-16 09:30; Opdateret: 09/12-16 09:55

Fin oktober kan ikke redde retræte for betalingsbalancenFin oktober kan ikke redde retræte for betalingsbalancen

Mens overskuddet på betalingsbalancen steg i oktober, er der tale om en mærkbar nedgang for hele året.

storybild

Mens overskuddet på betalingsbalancen steg i oktober, er der tale om en mærkbar nedgang for hele året. Eksporten har været afdæmpet. (Billede: Free/Colourbox)

Overskuddet på betalingsbalancen er faldet i år.

I oktober ser det dog pænere ud. Her steg overskuddet på betalingsbalancen med 600 millioner kroner til 14,1 milliard kroner.

Ser man på de første ti måneder af 2016 tilsammen, er overskuddet på betalingsbalancen dog faldet med 29,6 milliarder kroner til 128,3 milliarder kroner.

Det er specielt trukket ned af et fald i eksporten af tjenesteydelser, der er dykket fra 360,5 milliarder kroner i de første ti måneder af 2015 til 323,3 milliarder kroner i samme periode i år.

- Eksporten har udviklet sig meget svagt over det seneste års tid. Derfor er det en god nyhed for dansk økonomi, at virksomhederne ser ud til at have fået fremgang i salget til udlandet i oktober, men udviklingen er desværre svag, skriver Dansk Industris vicedirektør Kent Damsgaard i en kommentar.

Også hos Arbejdernes Landsbank har man svært ved at finde udelt glæde over tallene frem.

- Det er naturligvis glædeligt, at eksporten nu igen er i fremgang. De store klapsalver udebliver dog. Under ét har eksporten nemlig været skuffende i år. Og der skal en kraftig slutspurt til i årets sidste kvartal, hvis der skal ændres på det, skriver cheføkonom Signe Roed-Frederiksen i en kommentar.

Eksporten har lidt i 2016, da brexit, geopolitisk uro og lav vækst har lagt en dæmper på økonomierne verden over.

Det lysner dog nu, vurderer Signe Roed-Frederiksen.

- Vi forventer dog, at eksporten er på vej op i gear, og sammen med det private forbrug vil trække væksten endnu længere op i 2017.

- Det skyldes både, at der er fremgang på vores vigtigste eksportmarkeder og, at den seneste styrkelse af både dollaren og det britiske pund giver en hjælpende hånd til de danske eksportvirksomheder, skriver cheføkonomen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk popstjerne kæmper med indre...
bt.dk
Topadvokat advarer efter særlig dom:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
33-årig YouTube-stjerne er død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx