13/07-17 07:28; Opdateret: 13/07-17 10:00

Norwegians vokseværk smerter i regnskabsbøgerneNorwegians vokseværk smerter i regnskabsbøgerne

På et halvt år har Norwegian tabt omkring 775 millioner kroner, selv om der er færre tomme sæder.

storybild

En højere omsætning og et højere passagertal opfylder ikke forventningerne til Norwegians halvårsregnskab. Reuters/TT News Agency

Oslo. Der er blevet færre ledige pladser i Norwegians fly, og luftfartsselskabets omsætning stiger. Alligevel har selskabet tabt 775 millioner danske kroner i det første halvår af 2017.

Det oplyser selskabet torsdag i sit regnskab for andet kvartal.

Første kvartal bød på en dundrende underskud. Så selv om andet kvartal alene har givet overskud på 676 millioner kroner, er det altså ikke nok til at indhente det store tab i første kvartal.

Overskuddet i andet kvartal er også mindre end i samme periode sidste år.

- Regnskabet i dag understreger, at det ikke er gratis at vokse. Det er noget dårligere end forventet, siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

- Det er et regnskab, hvor Norwegian sænker forventningerne til, hvor meget de skal vokse. Det er ikke hverdagskost.

Luftfartsselskabet selv hæfter sig ved, at der er vækst i antallet af passagerer. Og der er også færre tomme sæder end tidligere på året, efter belægningen er steget til 88 procent.

Men særligt nye fly i flåden har været en dyr pris for den øgede aktivitet.

11 nye fly er blevet indfaset i det første halvår, og det er sammen med olieprisens udvikling årsagerne til underskuddet ifølge koncernchef Bjørn Kjos.

- Vi har haft betydelige ekstraomkostninger til indleje af fly, høj oliepris og passagerafgiften i Norge, hvilket har haft en negativ effekt på resultatet, siger Bjørn Kjos i en pressemeddelelse.

Regnskabet illustrerer ifølge Jacob Pedersen, at Norwegian har problemer med at tjene tilstrækkeligt med penge på de nye passagerer.

- Mit bud er, at den letteste måde at rette op på det er at slække på priskonkurrencen i det nordiske område for at tjene flere penge der, siger han.

- Det kan betyde, at det fald i priser i det nordiske områder, som vi har set over det sidste år, vil bremse op. På nogle ruter kan vi måske lige frem se, at priserne stiger.

- Det er mit bedste bud, at SAS kommer til at følge med der, siger han.

Efter i timerne efter regnskabet tabte Norwegian-aktien højde. Ifølge Ritzau Finans er aktien faldet med 9,2 procent torsdag formiddag.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Kæmp eller tilslut dig': Danske...
bt.dk
Advarsel, voldsomme billeder: Jørgen...
bt.dk
Er dette billedet, der viser, at...
bt.dk
Amalie Dollerup efter premieren: Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx