Af - 01/12-16 23:10; Opdateret: 03/12-16 22:34

Vi streamer ulovligt – og mange synes det er okayVi streamer ulovligt – og mange synes det er okay

Flere end hver 10. voksne dansker har streamet eller downloadet ulovligt indhold det seneste år. Næsten fire ud af 10 af lovbryderne synes, det er i orden.

storybild

Næsten fire ud af 10 voksne danskere, der det seneste år har downloadet og streamet ulovligt kopieret indhold som for eksempel film og musik, synes det er helt i orden. (Billede: Screenshot fra Popcorn time)

Det koster ikke alverden at streame musik eller downloade en film. Alligevel er ulovlig streaming og download af film, serie og musik fra tjenester som Popcorn Time, Torrentz og The Pirate Bay udbredt herhjemme.

Flere end hver 10. voksne dansker – helt præcist 12 procent – har benyttet sig af den slags ulovlig underholdning inden for de seneste 12 måneder, og blandt unge under 30 år gælder det flere end hver tredje. Det viser en undersøgelse, som Norstat har foretaget for Dansk Erhverv.

Nu er det afgjort: Så meget kan det koste at se én film ulovligt
Nu er det afgjort: Så meget kan det koste at se én film ulovligt

Samtidig viser undersøgelsen, at det blandt en ikke ubetydelig andel på 11 procent af danskerne opfattes som acceptabelt at stjæle digitalt indhold som film, serier, musik og computerspil, ’da det ’alligevel er for dyrt eller besværligt at anskaffe sig det, man ønsker på lovlig vis’. Blandt unge under 30 år gælder det 22 procent, og blandt danskere, der de seneset 12 måneder har downloadet eller streamet ulovligt indhold, vokser andelen yderligere til 39 procent.

For to dage siden faldt der ved retten i Glostruop over en mand, som ulovligt at have downloadet filmen ’Autómata' med Antonio Banderas og Birgitte Hjort Sørensen på rollelisten. Bøden lød på 5.000 kroner plus 1.650 kroner i sagsomkostninger.

Farvel weekend-planer: Nu ligger Gilmore Girls på Netflix (og anmelderne jubler)
Farvel weekend-planer: Nu ligger Gilmore Girls på Netflix (og anmelderne jubler)

Herhjemme har advokatfirmaerne Njord Law Firm og Opus Law sendt hundrede vis af breve ud til danskere, der angiveligt har downloaded film ulovlig, med et krav om godtgørelse til deres klienter, blandt andre filmdistributøren Scanbox Entertainment.

- Først og fremmest er det et vigtigt signal om, at ulovlig fildeling er alvorligt og dernæst understreger afgørelsen, at der er god mening i at indgå forlig, sådan som vi lægger op til, siger Opus-advokat Niels Dahl-Nielsen.

Piratfilm og gratis serier er stadig guf for de unge
Piratfilm og gratis serier er stadig guf for de unge

Retsvæsenet kan ikke løse problemet alene, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Charlotte Enevoldsen. Hun peger på, at der er brug for at gribe ned i værktøjskassen med både bløde og hårde redskaber:

- På den bløde side handler det om en holdningsændring. Her har skolerne en vigtig rolle i at lære børn og unge at navigere i den digitale virkelighed, ligesom vi har brug for, at vores politikere og andre meningsdannere tager klart afstand fra ulovlighederne. På den hårde side handler det om, at politiet prioriterer ressourcer til at gå målrettet efter bagmændene, altså dem der tjener penge på at lægge indholdet ud på nettet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Se interviewet: Frustreret Zorniger...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx