Af - 20/01-17 04:00; Opdateret: 20/01-17 06:10

Staten har snydt invaliderede mænd for millionerStaten har snydt invaliderede mænd for millioner

3.000 offentligt ansatte mænd, der har været udsat for en arbejdsulykke, har i 30 år fået udbetalt millioner af kroner for lidt i erstatning. Fagforbund er rystede.

storybild

I 30 år har den danske stat udbetalt for lidt i erstatning til offentlig ansatte mænd, der kommer ud for en arbejdsulykke. (Billede: Scanpix/arkiv)

Lammende skud, invaliderende faldulykker eller traumatiserende overfald på jobbet. Omkring 3.000 danske soldater, politimænd og andre offentligt ansatte mænd er i 30 år blev snydt af staten for den erstatning for tabt erhvervsevne, de har krav på efter en alvorlig arbejdsulykke.

De danske myndigheder har nemlig udbetalt lavere erstatninger til mænd end til kvinder med den begrundelse, at mænd ikke bliver lige så gamle som kvinder. Men EU-domstolen kendte den 3. september 2014 denne forskelsbehandling i strid med et EU-direktiv, som Danmark skulle have haft implementeret korrekt den 22. december 1984.

Her er den farligste dag at gå på arbejde
Her er den farligste dag at gå på arbejde

Beskæftigelsesministeriet har nu vurderet dommens bagudrettede betydning, og i et notat fra ministeriet fremgår det, at ’Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen, red.) er forpligtet til at ’genoptage de relevante sager efter anmodning’ i perioden 22. september 1984 til 3. september 2014.

- Det er jo en absurd situation, at danske mænd ikke har fået den erstatning, de har krav på, siden 1984.
Dennis Kristensen, formand for FOA

Sagen er omfattende. I alt har de 3.000 mænd omkring 42,5 millioner kroner til gode svarende til godt og vel 14.000 kroner per sag. I nogle sager drejer det sig om små beløb, i andre op til omkring 100.000 kroner, oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til metroxpress.

Veteraner savner militær-øjne på erstatningssager
Veteraner savner militær-øjne på erstatningssager

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt er rystet:

- Det er jo helt vildt, at staten har administreret loven forkert i 30 år. Nu skal vores advokater have løbet alle de sager op, vi har liggende, så ulykkesramte politifolk kan få den erstatning, de har krav på.

Også Forsvarets største fagforening Centralforeningen for Stampersonel (CS), fagforbundet FTF og FOA vil nu løbe de gamle sager igennem og oplyse deres mandlige medlemmer om, at de kan have en erstatningssum til gode.

Din julefrokost-skade er en arbejdsskade
Din julefrokost-skade er en arbejdsskade


Brød reglerne bevidst i et halvt år
Selv om der lå en klar EU-dom, fortsatte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring - dengang Arbejdsskadestyrelsen - imidlertid med at udbetale højere erstatninger til kvinder end mænd i et halvt år, fremgår det af notatet fra Beskæftigelsesministeriet, som slår fast, at myndighederne selv skal genoptage de sager, der blev afgjort efter EU-dommen fra den 3. september 2014:

- Fra dette tidspunkt var den daværende Arbejdsskadestyrelse bevidst om, at administrationen og regelgrundlaget ikke var i overensstemmelse med artikel 4, stk. 1 i Rådets direktiv af 19.december 1978 om gradvis gennemførelse af princippet om ligebehandling af kvinder og mænd med hensyn til social sikring.

Danskernes arbejde giver stadigt flere psykiske knubs
Danskernes arbejde giver stadigt flere psykiske knubs

I et skriftligt svar til metroxpress oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at det drejer sig om 75 sager, der nu skal genoptages:

- Det tager tid at fortolke en EU-dom samt at beregne og udarbejde nye kapitaliseringsfaktorer og udsende en lovpligtig bekendtgørelse. Derfor gik der et halvt år efter dommen, før de nye faktorer trådte i kraft.

Den 1. marts 2015 blev bekendtgørelsen på området ændret. Alle sager herefter er afgjort efter de nye regler, hvor mænd og kvinder får det samme.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidste du det? 'Nybygger' er i...
bt.dk
Se den overraskende gestus her:...
bt.dk
DMI: Vejret bliver endnu værre - her...
bt.dk
Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx