Af Ritzau - 24/10-16 05:34

Tjek din skat nu og undgå et smæk til foråretTjek din skat nu og undgå et smæk til foråret

Omlægning af lån, hussalg eller lønforhøjelse er gode indikatorer på, at det vil være klogt at gå forskudsopgørelsen efter i sømmene.

storybild

Det kan være en god idé at betale din restskat inden den 31. december for at undgå de renter, der bliver pålagt din restskat per 1. januar, siger Richardt Tabori Kraft, partner i revisionsfirmaet Deloitte. (Billede: Free/Colourbox)

Det kan være langhåret at skulle forholde sig til befordringsfradrag, renteudgifter og pensionsindbetalinger.

Men den bitre følelse af at betale penge tilbage i skat kan undgås ved, at man tager tyren ved hornene og kigger på forskudsopgørelsen.

Det er særligt vigtigt, hvis privatøkonomien har ændret sig det seneste år.

- Hvis du for eksempel har lagt et fastforrentet lån på tre procent om til et lån med en variabel rente på én procent og ikke har rettet dine renteudgifter i forskudsopgørelsen, så får du et skattesmæk, siger Brian M. Rasmussen, skatterådgiver i Uvildige.dk.

Det kan også medføre skattesmæk, hvis en lønforhøjelse bringer den årlige indtægt op i en ny skatteramme. Går man fra en løn på 500.000 kroner om året til 600.000 kroner om året, skal man ikke længere betale marginalskat på 42 procent, men 56 procent i topskat.

Og det skal indberettes.

- Hvis du er stoppet med at betale penge til ratepension eller børnebidrag, eller hvis du har solgt dit hus, skal du også gå dine fradrag efter for at undgå et smæk, siger Brian M. Rasmussen.

Ved tvivl om, hvorvidt der er indbetalt nok i skat i år, kan forskudsopgørelsen tjekkes og rettes på Skats hjemmeside.

Er tallene i forskudsopgørelsen svære at gennemskue, er der flere ting, man kan gøre, for at minimere risikoen for et smæk.

Nogle sætter trækprocenten op i de sidste måneder af året. Det gøres ved at notere i forskudsopgørelsen, at man kommer til at tjene mere, end reelt forventet. Alternativt kan man sætte sine fradrag lavere end man reelt regner med, at de bliver.

Når man regner på sine fradrag, er det vigtigt at huske at tænke årets sidste måneder med, siger Richardt Tabori Kraft, partner i revisionsfirmaet Deloitte.

- Inden jul er det altid godt at overveje, om du har indbetalt de penge til pensionsordninger, du skal. Overvej også: Vil du donere flere penge til velgørenhed i år? Har du planer om at give pengegaver til familiemedlemmer? Det kan alt sammen påvirke skatten, siger han.

Fakta: Husk at indberette alle skattefradrag:

- Befordringsfradrag: Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde sammenlagt, kan du få fradrag for hver kørt kilometer ud over det.

- Rejsefradrag. Har du været på efteruddannelse eller forretningsrejse, kan du få et fradrag, hvis du selv har betalt for rejsen eller for kost og logi.

- Håndværkerfradrag: Har du fået lavet køkken eller betalt for hjælp til rengøring eller børnepasning, kan du trække det fra i skat.

- Donationer til velgørenhed og renter af privat gæld kan du også trække fra.

Kilde: Skat.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx