Af - 10/11-16 11:08; Opdateret: 11/11-16 14:36

Derfor skal du ikke spise burgeren direkte fra indpakningenDerfor skal du ikke spise burgeren direkte fra indpakningen

Ny rapport fra Fødevarestyrelsen viser, at fødevareemballage som pizzabakker og burgerpapir indeholder 1.000 gange flere sundhedsskadelige stoffer end anbefalet.

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Tøv en kende, næste gang du sætter tænderne i en burger. Den kan nemlig meget vel indeholde sundhedsskadelige og ligefrem kræftfremkaldende stoffer.

Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen.

Her har man undersøgt fødevareemballager som eksempelvis burgerpapir, kagepapir, muffinforme og pizzabakker. Rapporten konkluderer, at nogle emballager indeholder 1.000 gange flere sundhedsskadelige fluorstoffer end den anbefalede mængde.

Fluorstofferne fra emballagen kan nemt vandre over i maden, så vi får stofferne ind i kroppen. Risikoen for, at stofferne søger mod fødevaren, bliver kun større, når maden er varm. Det fortæller Anne Marie Vinggaard, der er professor på DTU's Fødevareinstitut.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

Får man giftige fluorerede stoffer i kroppen, kan det ifølge professoren få en lang række sundhedsskadelige effekter. Stofferne kan blandt andet forøge kolesterolniveauet i blodet og dermed øge risikoen for hjertekarsygdomme.

Når de giftige kemikalier først er inde i kroppen, kan det tage flere år, før kroppen nedbryder dem.

Du har spist pizza forkert hele dit liv - sådan skal du i virkeligheden gøre
Du har spist pizza forkert hele dit liv - sådan skal du i virkeligheden gøre

Stofferne går også ind og rykker ved stofskiftebalancen, hvilket kan få negativ betydning for hjerneudviklingen hos børn.

Men på trods af de mange skadelige effekter er der ingen lovgivning på området. Derimod er der fastsat en anbefalet - men frivillig - grænseværdi.

- Vi har brug for mere specifikke regler på området. Stofferne er nødvendige at undgå, der hvor det er muligt. Mange kemikalier kan udskiftes med andre stoffer, der har samme virkning uden at være sundhedsskadelige, siger Anne Marie Vinggaard.

Flyt hellere pizzaen over på en tallerken, næste gang du holder videoaften med vennerne.

Også Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, og som har læst rapporten, synes, det er problematisk, at der kun findes vejledende grænseværdier på området:

Vi vil rigtig gerne have, der er lovgivning, som sikrer, at fluorstoffer ikke er tæt på fødevarer. Det er rigtig kedeligt at se, at der er fundet så høje værdier i nogle af de her emballager. De her fluorerede stoffer hører ikke hjemme i fødevarekontaktmaterialer.
Det siger Stine Müller til Metroxpress.

Burger King gør grin med McDonald's til halloween
Burger King gør grin med McDonald's til halloween


Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere på året lavet en tilsvarende test, og her viste resultaterne en lignende koncentration af problematiske fluorstoffer.

- Vi har fokus på de her stoffer, og det vil vi blive ved med at have ved at fortsætte med at teste og analysere produkter. Vi vil informere forbrugerne om, hvor stofferne findes, og hvordan man styrer udenom dem, siger Stine Müller.

Hun håber, at Forbrugerrådet Tænk Kemis test og analyser vil være med til at få virksomhederne til at sadle om.

Fødevarestyrelsens rapport har kun fastslået, hvor mange fluorstoffer, der er fundet i emballagen, men de har ikke målt, hvor mange af stofferne, der vandrer over i fødevarerne.

Metroxpress har siden denne artikel lavet en opfølger, hvor vi konfronterede to politikere med rapportens konklusion. Læs artiklen her.

LÆS OGSÅ: Hun måtte spytte maden ud på Burger King: Nu beklager kæden

LÆS OGSÅ: Felicity gav 6000 kroner for menu på Burger King

LÆS OGSÅ: TOP 10: Her er vores SANDE livretter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx