Af Ritzau - 09/05-17 09:20; Opdateret: 09/05-17 10:34

Stærk marts hjalp på betalingsbalancen i første kvartalStærk marts hjalp på betalingsbalancen i første kvartal

Der strømmer stadig langt flere penge ind end ud af Danmark. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

storybild

Betalingsbalancen fik det bedre i første kvartal. (Arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Betalingsbalancen steg i første kvartal. Det er både salget af varer og tjenester, der trækker op. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I årets tre første måneder, fra januar til og med marts, steg betalingsbalancen til 48,8 milliarder kroner. Det er omkring ni milliarder kroner mere end i første kvartal 2016.

- Stigningen er især forårsaget af en stigning i overskuddet på tjenester på 4,9 milliarder kroner som følge af, at eksporten af tjenester steg 6,5 milliarder kroner fra første kvartal sidste år til første kvartal i år, skriver Danmarks Statistik.

- Overskuddet på varer steg 2,2 milliarder kroner. Her steg eksporten 12,6 milliarder kroner og importen med 10,4 milliarder kroner.

Det var specielt marts, der trak op for eksporten. Men stigningen er dog ikke imponerende, hvis man spørger økonomerne.

- Samlet set tyder tallene ikke på, at eksporten leverer noget stort bidrag til den økonomiske vækst i første kvartal, skriver makroøkonom hos Sydbank Søren V. Kristensen i en kommentar til tirsdagens tal.

- I løbet af årets første måneder er det især til landene udenfor EU, at eksporten er vokset. Her er eksporten steget med hele 5,5 procent, mens vores salg til naboerne i EU faktisk er faldet sammenlignet med fjerde kvartal.

- På et lidt længere sigt er det et absolut must, at vi får gang i eksporten, hvis væksten i dansk økonomi for alvor skal op i gear. I de senere år, har eksporten været en både hostende og ustabil vækstmotor, men faktisk er udsigterne ganske lyse for tiden.

Det er bedringen i den globale økonomi, der bør være et godt tegn for eksporten.

- Vi vurderer, at fremgangen for dansk eksport vil fortsætte i resten af 2017. Nøgletallene for den globale økonomi har over en periode peget i retning af højere vækst – ikke mindst i euroområdet, skriver Nordea i en kommentar.

- Samtidig kan en højere global vækst give et løft til søtransporten, og dermed medvirke til at øge den samlede eksport yderligere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Santan-der blev der lukket og slukket...
bt.dk
Aviciis ekskæreste med hjerteskærende...
bt.dk
Realitystjerne har dumpet sin fyr:...
bt.dk
Linse er klar med et helt nyt program...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx