Af Ritzau - 08/11-16 12:06

Støttekroner og stram styring har reddet Vestas fra ruinStøttekroner og stram styring har reddet Vestas fra ruin

2016 blev ekstraordinært for Vestas. Støttekroner og styr på udgifterne har på få år vendt minus til plus.

storybild

Danske Vestas har formået at vende minus til stort plus ved at få styr på produktionen og omkostningerne, ligesom en amerikansk støtteordning gav medvind. (Billede: Free/Vestas)

Mens den danske vindmøllegigant Vestas har haft et ekstraordinært godt år i 2016, er det kun få år siden, Vestas havde massive underskud på stribe og var i dyb krise.

- Vestas stod jo i realiteten ved afgrunden og var i bankernes nåde, men har nu den stærkeste balance blandt danske virksomheder og en meget, meget høj indtjening, siger Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand.

Opskriften på, hvordan Vestas har vendt bøtten, har især to ingredienser, uddyber han:

- To forhold har ændret sig - Vestas er blevet enormt effektiv til at producere sine ting og har dermed en meget større indtjening end tidligere.

- Og så har amerikanske støtteordninger igen skubbet til et marked, som var dødt, da Vestas leverede sine store underskud. Nu er det et marked, der brager derudad, siger Michael Friis Jørgensen.

Krisen i Vestas kulminerede med et underskud på 963 millioner euro i 2012.

- Udløbet af en amerikansk støtteordning udløste et kæmpestort fald i vindmøllemarkedet, samtidig med at alle havde bygget kapacitet. Det betød, at der opstod en enorm konkurrence, siger Michael Friis:

- I de helt slemme år havde Vestas ikke styr på sine omkostninger og sin økonomistyring, og markedet var lige faldet fra hinanden. Men nogle stærke amerikanske støtteordninger kom på plads, og siden er det amerikanske marked vokset markant.

På vejen til ny succes måtte Vestas igennem udskiftning af topchefen og massefyringer.

Vestas havde ved udgangen af 2011 22.700 ansatte. Det tal faldt til 16.325 i 2014.

Men ved udgangen af tredje kvartal 2016 har Vestas 21.907 ansatte globalt.

- Nu har Vestas fået styr på, hvordan man producerer effektivt og billigt, og det er ikke sket med masseafskedigelser. Vestas har omkring det samme antal medarbejdere som dengang, siger Michael Friis.

Tirsdag har Vestas fremlagt regnskab for tredje kvartal, hvor vindmøllegiganten kan opjustere forventningerne til 2016 på alle parametre.

Vestas opjusterer forventningerne til omsætningen i 2016 fra mindst 9,5 milliarder euro til nu 10-10,5 milliarder euro. Det er anden gang i år, at forventningerne til omsætningen sættes op.

Den amerikanske støtteordning med skatterabat til grøn energi, den såkaldte PTC-ordning, er i år blevet forlænget til 2020.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx