Af - 13/01-17 06:21

Bankrøverne er en truet raceBankrøverne er en truet race

Antallet er bankrøverier nærmer sig nul. Bedre sikkerhed og færre bankfilialer med kontanter er en del af forklaringen. Røverne finder andre mål.

storybild

Antallet af bankrøverier er rekordlavt. (Billede: Scanpix/arkiv)

Tirsdag morgen den 29. marts sidste år brager en bil gennem Danske Banks glasfacade i bankens filial i Glostrup. To mænd – den ene bevæbnet med en pistol – springer ud af bilen og truer bankens ansatte til at udlevere kontanter. Gerningsmændene forsvinder i en ventende flugtbil.

Dette og andre grove bankrøverier hører til sjældenhederne. I de tre første kvartaler af 2016 blev der blot begået 12 røverier mod danske banker og sparekasser, oplyser bankernes brancheorganisation Finansrådet til metroxpress.

Bankrøver melder sig selv hos Nordjyllands Politi
Bankrøver melder sig selv hos Nordjyllands Politi

I tredjekvartal sidste år var tallet nede på to bankrøverier, og holdt den nedadgående tendens året ud, kan 2016 ende med at slå den hidtidige bundrekord fra 2015, hvor der var 14 bankrøverier.

Til sammenligning blev der begået 135 bankrøverier i 2010 og hele 221 - eller næsten 16 gange så mange - i år 2000.

- Organiserede kriminelle har droppet bankrøverierne, for de ved godt, at de ikke får noget særligt ud af det. De få bankrøvere, der stadig er, er typisk desperate personer, der r og mangler 8.000 kroner til for eksempel at betale en narkogæld.
Ole Olesen, sikkerhedsekspert og salgschef i sikkerhedsfirmaet Gunnebo Nordic

Det markante fald skyldes blandt andet, at bankerne har oprustet på sikkerhedsforanstaltninger de seneste år, siger Ole Olesen, sikkerhedsekspert og salgschef i sikkerhedshedsfirmaet Gunnebo Nordic.

Formodet bankrøver melder sig selv efter kup i Glostrup
Formodet bankrøver melder sig selv efter kup i Glostrup

- Bankerne har blandt andet fået kasser med tidslåse, og så er bankerne blevet bedre til at håndtere større kontantbeløb på mere sikker vis, siger han.

Samtidig har bankerne nedlagt filialer på stribe, og en stigende andel af de tilbageværende filiaer er i takt med net- og mobilbankløsningernes stadig større udbredelse blevet kontantløse, bemærker Thomas Herskind, salgschef i Stanley Security.

Spor peger mod svenskere i rambukrøveri mod Danske Bank
Spor peger mod svenskere i rambukrøveri mod Danske Bank

- Desværre betyder det ikke, at der ikke længere sker røverier. Røverne har i stedet rettet blikket mod for eksempel kiosker og private hjem, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere KFC-restauranter lukket af...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Buschauffør blev stoppet med meget...
bt.dk
Politiet efterforsker mistænkeligt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx