Af - 20/01-14 13:28; Opdateret: 20/01-14 13:41

Dankort-krise koster millionerDankort-krise koster millioner

Dankort-systemet er gået ned i hele landet, og mens Nets forsøger at rette op på deres fejl, lider samfundet tab i millionklassen.

storybild

I butikker landet over må kunder lige nu gå forgæves, hvis de ikke har dankort eller kontanter. (Billede: Sebastian Kirk)

Hele landet er i øjeblikket ramt af et nedbrud på Dankort-systemet, og det er ikke bare et irritationsmoment.

Dankort-systemet er gået ned
Dankort-systemet er gået ned

Samfundet mister nemlig penge hvert eneste minut, fordi danskerne mange steder må droppe at foretage planlagte køb. Blandt andet hos DSB, hvor automaterne ikke kan tage kort, og man derfor har været nødt til at melde ud, at der ikke bliver udskrevet bøder.

- Hele omsætningen lider skade. Dem, der er afhængige af kortbetaling lider tab. Når DSB er ude og sige, at man ikke får bøder, er det oplagt, at de lider tab. Det er hele vores finansielle infrastruktur, der er gået i koma, og det er ikke så godt, siger bankekspert og direktør i Mybanker John Norden.

DSB om dankort-nedbrud: Billetter kan købes i toget
DSB om dankort-nedbrud: Billetter kan købes i toget

- Det har uden tvivl kostet millioner allerede nu. Og det koster mere for hvert minut, tilføjer han.

Ikke så slemt
Problemet ligger hos Nets, der alene administrerer brugen af betalingskort i Danmark. De mistede tidligt mandag forbindelsen til datacentralen under en planlagt opdatering, og som konsekvens kan der ikke foretages transaktioner.

Men Nets mener ikke, at et nedbrud som dette er så stort et problem, som det var før i tiden. De fleste terminaler i dag kan nemlig operere offline, så man de fleste steder stadig kan bruge dankortet.

- Vi er blevet mindre sårbare i og med at alle terminaler kan gå over til en offline-procedure. Det behøver ikke at være særligt mange, der oplever, at det er et problem. Men systemet skal stadig køre, og vi har nogle standarder, der skal overholdes, siger pressekonsulent Ulrik Marschall.

Der kan ikke bruges dankort ved ubemandede betalingssteder som mange tankstationer og billetautomater. Samtidigt er alle med Mastercard, VisaElectron og lignende debit-kort ramt, da de ikke kan anvendes offline.

Banken kan spærre dit kort, uden du ved det
Banken kan spærre dit kort, uden du ved det

John Norden fra Mybanker er da heller ikke lige så fortrøstningsfuld, som man er hos Nets.

- Det er et samfundsproblem, at det kan ske. Tager det lang tid at ordne, er det et større samfundsproblem. Det er forfærdeligt, at vi er blevet så afhængige og har lagt hele vores økonomiske system op på de her elektroniske løsninger, for så MÅ det bare ikke gå ned, siger han.

Nets fortæller, at de arbejder på højtryk for at løse problemet, men som det ser ud nu, kan det tage alt fra ti minutter til ti timer - eller endnu længere.

- Det er desværre den eneste melding, der er lige nu, lyder det fra Ulrik Marschall.

Mx.dk følger udviklingen løbende...

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Ny bekymring for Hareide: Endnu en...
bt.dk
Så du detaljen ved Pione Sistos...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx