Af - 17/03-16 08:08; Opdateret: 17/03-16 13:07

Studerende mister tusindvis af kroner i transportrabatStuderende mister tusindvis af kroner i transportrabat

Over 10.000 studerende vil med ny lov miste store rabatter på tranport til studiet. 21-årige Julie står til at miste over 1.000 kroner om måneden.

storybild

SDU-studerende, der pendler fra København, skal finde over 1.000 kroner i budgettet om måneden som følge af nyt lovforslag fra regeringen, som førstebehandles i dag. (Billede: polfoto/arkiv)

Når den 21-årige jurastuderende Julie Strøm Johnsen efter sommerferien går ud af sin lejlighed på Nørrebro for at tage toget fra København til sit første semester på kandidatdelen på jurastudiet på SDU i Odense, kommer turen til at koste hende mere end 1.000 kroner mere om måneden, end den gør i dag.

Det skyldes et lovforslag fra V-regeringen, som førstebehandles i dag og som vil beskære studerendes rabatter på pendlerkort markant.

Opsang fra minister: Unge skal vælge uddannelse med hjernen
Opsang fra minister: Unge skal vælge uddannelse med hjernen

- Det er ikke nogen penge, jeg kan finde på mit budget. Jeg ser ikke anden mulighed end at tage et studielån, siger Julie Strøm Johnsen.

- I dette semester har jeg taget toget fra København til Odense cirka tre gange om ugen. Jeg synes ikke, det er fair, at det nu skal koste mig knap 1.100 kroner mere om måneden at passe mit studie.
Julie Strøm Johnsen, 21 år og jurastuderede på SDU i Odense, bor i København

Hun har 15 timers studiejob i Udlændingestyrelsen i København samt kæreste og familie i København.

Studerende deler anmeldelser af undervisere på nettet
Studerende deler anmeldelser af undervisere på nettet

- Det betyder meget for mig, så det er ikke en mulighed for mig at flytte til Odense, siger hun tilføjer, at hun er taknemmelig for at bo i et land med gratis uddannelse.

- Men det fratager altså ikke en retten til at kritisere et forslag, som rammer skævt. Jeg skal nok klare mig, men der er også studerende, som allerede har et stramt budget med SU-lån.

Lånebaseret SU deler industrien og akademikerne
Lånebaseret SU deler industrien og akademikerne

Lovændringen kommer ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at ramme omkring 10.600 studerende. For eksempel bor omkring hver ottende SDU-studerende i København.

Lovændringen gælder kun nye studerende, men da springet fra bachelor- til kandidatdelen betragtes som et nyt studium, gælder ændringen også Julie og andre i samme situation.

SDU og CBS og en række andre organisationer påpeger i deres høringssvar, at dyrere transport bliver en barriere for studerendes mobilitet, vil øge frafaldet samt skade den sunde konkurrence mellem uddannelsesinstitutionerne. Kritikken har ikke fået regeringen til at ændre lovforslaget.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Se BTs karakterer: Horsens snydt for...
bt.dk
Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
14-årige Jonas kom i kæmpegæld på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx