Af - 14/05-15 10:45; Opdateret: 15/05-15 09:09

Kommuner om 'klamme' offentlige toiletter: De er ikke altid ulækreKommuner om 'klamme' offentlige toiletter: De er ikke altid ulækre

Trods toiletstrategier og større toiletbudgetter i kommunen, undgår mere end hver tredje mand og mere end halvdelen af kvinderne de offentlige toiletter, fordi de er ulækre.

storybild

Kommunerne er ærgerlige over de offentlige toiletters ry. (Billede: Polfoto)

Mandag 11. maj skrev metoxpress at mere end halvdelen af kvinderne forsøger at undgå de offentlige gratis-toiletter, fordi de synes, toiletterne er for ulækre. Det samme gælder for hver tredje mand.

I Odense Kommune er offentlige toiletter det funktionsområde i kommunen, der bliver brugt flest penge på per kvadratmeter. Ifølge Per Rygaard leder af Energi og Vedligehold i Odense Kommune skyldes det, at toiletterne er væsentlig hårdere belastet end andre offentlige områder.

Toiletterne koster Odense Kommune ti gange så meget per kvadratmeter at drifte og vedligeholde som på skoler. Per Rygaard svarer, at undersøgelsesresultatet bestemt er problematisk.

- Jeg kan sagtens forstå, at mænd og kvinder synes, det er belastende at gå ind på offentlige toiletter, fordi de kan være skrammet (et toilet med skrammer, red.) indvendigt. Men vi kan jo ikke være med hele tiden. Vi forsøger at gøre toiletterne pæne og rene så meget, vi nu kan nå.

Han mener dog, at de kommunale offentlige gratis-toiletter er oppe imod mange fordomme og dårlige oplevelser fra motorvejstoiletter.

Kvinder holder sig væk fra offentlige gratis-toiletter
Kvinder holder sig væk fra offentlige gratis-toiletter

Bianca Saarnak centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune mener også, at der mest er tale om et ærgerligt ry.

Jeg kan godt genkende billedet. Jeg er ked af at høre, at det er så mange, og jeg er også ked af, at toiletterne har det ry. For det er ikke sandheden. De offentlige toiletter er ikke altid ulækre. Det er en foredom
siger Bianca Saarnak.

Din medicin hører ikke til på wc'et: Her skal du opbevare den
Din medicin hører ikke til på wc'et: Her skal du opbevare den

Københavns Kommune indførte for nogle år siden en toiletstrategi, hvor flere offentlige toiletter blev lukket. Især dem, der lå under jorden. Samtidig blev flere toiletter bemandet. Bianca Saarnak siger, at særligt de bemandede toiletter er populære.

For eksempel blev det offentlige gratis-toilet på Ishøj Plads besøgt af 2010 mennesker forleden fredag.

Rotter i toilettet efterlader giftig tis på brættet
Rotter i toilettet efterlader giftig tis på brættet

FAKTA OM UNDERSØGELSEN:
Undersøgelsen er baseret på interview med 1008 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 24. - 26. April 2015.

Danskerne er blevet spurgt om:
”Hvordan har du det med at benytte offentlige gratis-toiletter på togstationer, i parker, på handelsgader, i storcentre og lignende steder?”

53 procent af kvinderne svarer: "Jeg forsøger at holde mig, da jeg synes, det er ulækkert". Kun 34 procent mænd svarer tilsvarende.

"Det har jeg det fint med" svarer 48 procent af mændene, mens 29 procent at kvinderne svarer tilsvarende.


LÆS OGSÅ: Bruger du også handicaptoilettet? Her blæser vi på skiltene

LÆS OGSÅ: København går nye veje i kampen mod gadetissere

LÆS OGSÅ: Klamt: Barnesæder er dobbelt så klamme som toiletter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sådan bliver dronning Margrethes...
bt.dk
Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Cecilie og Jonas: Dette frygter vi at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx