Af - 21/01-14 11:37

Her er de 5 farligste fødevarer i DanmarkHer er de 5 farligste fødevarer i Danmark

Forbrugerrådet Tænk har samlet en liste over de 5 fødevarer, der står bag flest udbrud af smitsomme sygdomme og tilfælde af Roskilde-syge inden for de seneste to år.

storybild

Frosne importerede bær er ofte årsagen til Roskilde-syge. (Billede: Dan Wilson)

Hvis du gerne vil undgå et par dage på toilettet med en fæl omgang mave-syge, diarré og opkast, så er det en god idé at være opmærksom på de mest smitsomme fødevarer.

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen sammensat en liste over de 5 fødevarer, der oftest er skyld i akutte udbrud af smitsomme sygdomme ud fra tal fra de seneste to år.

Buffeter lægger flere end 1.300 ned med roskildesyge
Buffeter lægger flere end 1.300 ned med roskildesyge

5. Bønner
Bønner er på listens femteplads over de mest smitsomme fødevarer, og det skyldes, at bønner indeholder det kemiske stof lektin, der kan være årsag til mavesmerter, diarré og opkast.
Lektin findes eksempelvis i tørre hvide bønner og røde kidneybønner. Derfor skal du lægge de tørre bønner i vand natten over for at inaktivere stoffet, og dernæst koge bønnerne i mindst en time i en gryderet eller i nyt vand.
Lektin findes også i de friske, lange, grønne pralbønner. De skal derfor koge i 5-10 minutter.

4. Frosne importbær
Frosne importerede bær kan smitte med den såkaldte noro-virus, der også er kendt som Roskilde-syge. Det kan give diarré og opkast. Desuden er hepatitis(leverbetændelse) blevet opdaget i ét udbrud, som skyldtes frosne Nordafrikanske bær.
Frosne hindbær og jordbær til for eksempel smoothies eller kagecreme skal derfor bulderkoges i 1 minut før brug, anbefaler Fødevarestyrelsen.

3. Rå kyllingesaft
Kyllingers rå kødsaft kan indeholde campylobacter. Fødevarestyrelsens udbrudskoordinator, Morten Lisby, forklarer, at det oftest er unge mennesker, der rammes af smitten, og at sommeren ved grillen er højsæson for tilfælde.
Det er sjældent fordi kødet ikke er gennemstegt, men derimod fordi den rå kødsaft er kommet i kontakt med salat eller andre kolde retter.
Salmonella-smitten eksisterer ikke længere blandt danske kyllinger, men på grund af campylobacter, der giver langvarig diarré, skal du stadig være grundig med at vaske både kniv, skærebræt og hænder ofte.

2. Gryderetter
Gryderetter er nummer 2 på listen og omfatter for eksempel chili con carne, tarteletfyld eller persillesovs. Smitten i gryderetter kommer som oftest fra jordbakterier på de krydderier, du tilsætter i maden.
Bakterierne dør ikke ved opvarmning til 75 grader, og lader du retten stå for længe, går det galt, og du risikerer at få diarré af den lunkne eller genopvarmede gryderet.
Køl derfor gryderetten ned så hurtigt som muligt, hvis du vil genanvende den. Så undgår du, at bakterierne udvikler sig.

Roskildesyge rammer ministerium: 131 er syge
Roskildesyge rammer ministerium: 131 er syge

1. Kantine- og buffetmad
Kantiner og buffeter er på listens førsteplads, og er den største kilde til smitte fra mad. Én konkret fødevare kan derfor ikke placeres som den farligste, men det kan typisk være salat eller smørrebrød.
Smitten er Roskilde-syge, som giver diarré og opkast. Da smitten er menneskebåren, stammer den ofte fra syge kantinemedarbejdere eller fra buffetgæsten foran dig, der har haft fingrene nede i maden.
Udbrudskoordinator Morten Lisby anbefaler derfor, at du holder dig fra kantinekøkkenet eller buffeten mindst 2 dage, efter du er blevet rask, og at du er ekstra grundig med hygiejnen, hvis du har syge børn derhjemme.

Kilde: Morten Lisby, Udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet Tænk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx