Af - 12/02-17 21:44

Snart kan din cappuccino og caffe latte være lavet på kamelmælkSnart kan din cappuccino og caffe latte være lavet på kamelmælk

Fra uge 22 kan du købe iskaffe lavet på mælk fra kameler i Meny.

Bildstrecke im Grossformat »
- Nej, jeg ville ikke selv købe det. Det lyder lidt underligt – på den dårlige måde. Kamelmælk er jo ikke noget, man er vant til at drikke. Jeg drikker dog heller ikke komælk. Jeg foretrækker plantemælk, såsom soyamælk. - Jeg synes, det lyder fint nok. Jeg har smagt et lille glas varm kamelmælk på en ferie i Marokko, og det smagte ligesom komælk, så det er ikke noget, der afskrækker mig. Men jeg er mest til sort kaffe, så af den grund kommer jeg nok ikke til at købe kamelmæks caffe latte. - Jeg tror, man skal vende sig til tanken. Jeg kunne nok godt finde på at smage det en enkelt gang og så måske servere det for nogle venner til en middag. Men jeg synes, det lyder meget mærkeligt. 'I starten var det lidt en joke at få komælks-Danmark til at tage imod kamelmælk', siger Pernille, der endte med at gå all-in på projektet og i dag holder mælken hende fuldtidsbeskæftiget. - Proteinerne i kamelmælk er struktureret på en måde, som er ret anderledes en proteinet i komælk, og derfor er det stadig vanskeligt at omdanne kamelmælk til for eksempel ost og smør, siger Richard Ipsen, professor i mejeriteknologi på Københavns Universitet til metroxpress. På billedet: Pernilles kamelmælk. Senest har hun brugt sin energi på at få mælken til at være mere langtidsholdbar. Tidligere kunne mælken kun holde sig i 14 dage, men i dag er den UHT-behandlet, hvilket består af en proces, hvor man pasteuriserer mælken. På billedet: Pernille med en kamel fra farmen i Dubai. - Der er ikke noget dårligt ved at pasteurisere mælk, så det holder længere. Pasteurisere betyder bare, at man varmer maden op, så man dræber alle de sygdomsfremkaldende bakterier. Minimumskravet er, at mælken skal varmes op til 72 grader i minimum 15 sekunder. Herefter afkøles den, siger Richard Ipsen. Inden Pernille kastede sig ud i kamelmælk-eventyret, ejede hun en foodtruck, hvorfra hun blandt andet solgte morgenmad på Københavns Hovedbanegård. Den kamelfarm, som Pernille får kamelmælken fra, har 4.600 kameler, og næste år vil farmen udvide til at have 10.000 kameler.

BTMX gik på gaden og tog temperaturen på, hvordan folk har det med iskaffe lavet på kamelmælk.

Mælk. Det er noget, der kommer fra koen. Eller sådan har vi i lang tid været vant til at tænke.

Men nu kan du ikke længere bare gå ud fra, at dit mejeriprodukt er produceret med mælk fra malkekoen 'Maren'.

Når du om lidt rækker ud efter en kold cappuccino og caffe latte i kølemontren hos supermarkedskæden Meny, vil mælken være malket fra en kamel i Dubai.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om blandt andet forbrug og iværksætteri.

Det er 32-årige Pernille Lykkes påfund. Metroxpress har tidligere skrevet om, hvordan hun i flere år har kæmpet for at få kamelmælk til Danmark, og nu udvider hun salget ved at sælge iskaffe lavet på kamelmælk. En idé der skal få danskerne til at omfavne mælk fra kameler.

Kaffe lavet med kamelmælk er et forsøg på at fremstille et produkt, der er accepteret herhjemme. Når produktet er kaffe frem for den 'rå kamelmælk', vil det være nogle andre smagsløg, der sælger, og det kan måske få nogen til at drikke kamelmælk.
Det siger Pernille Lykke til BTMX.

Lightprodukter snyder dig på vægten
Lightprodukter snyder dig på vægten

Hun forklarer, at kamelmælk i sin helt rå form smager mere sødt end komælk, men når det blandes med kaffe, mener hun ikke, der er nogen smagsforskel.

I alle Meny vil du fra uge 22 kunne købe kolde kamelmælks cappuccino og caffe latte. I slutningen af februar kan den "rå" kamelmælk købes i udvalgte Meny og Superbrugsen-butikker.

- Meny er et fødevaremekka, hvor der er plads til de nye og anderledes produkter, og derfor var vi åbne overfor idéen om at sælge kamelmælk – også som iskaffe, siger Anette Christensen til BTMX. Hun er kategorichef hos Dagrofa, som Meny hører ind under.

Sådan kommer iskaffen med caffe latte til at se ud.

Internettet går amok over stylist, der bruger Nutella til håret
Internettet går amok over stylist, der bruger Nutella til håret

Hun forklarer, at det er sjældent, at der sker innovative tiltag i mejerikategorien, og særligt derfor er hun glad for, at Meny om lidt har et mellemøstligt-inspireret alternativ til mælk fra Maren-malkeko.

- Hos Meny er vi godt klar over, at kamelmælk nok i begyndelsen vil sælge mest i de store danske byer, fordi man andre steder i Danmark ikke er klar til det endnu. Så nu starter vi med det her tiltag. Så må vi se, hvordan kunderne tager imod det, siger Anette Christensen.

Disse fødevarer giver flere bumser
Disse fødevarer giver flere bumser

Men danskerne kan vist allerede godt begynde at tage kamelmælken til sig. Pernille Lykke er nemlig i gang med at udvide kamelmækens produktmuligheder.

- Jeg drømmer om at få kamelmælken integreret i desserter, som bliver solgt i supermarkederne og serveret på restauranter. Det kan være i is, smoothies og pandekager. Kamelmælkens næringsstoffer er de samme, selvom mælken blandes med andre ingredienser, siger hun og konkluderer:

- Jeg skal nok få folk i Danmark til at drikke kamelmælk.

Professor: Derfor er kamelmælk et sundt alternativ til komælk

Richard Ipsen, professor i mejeriteknologi på Københavns Universitet, mener kun, der er fordele ved at drikke kamelmælk frem for komælk:

Kamelmælk indeholder mere kalcium og c-vitamin end komælk. C-vitamin er en væsentlig vitamin, der spiller en vigtig rolle i vores fysiologi og blandt andet er en effektiv antioxidant, mens kalcium er vigtig for at holde vores knogler sunde. Det fortalte han 23. januar til metroxpress.

Her forklarede han også, at mælken er særlig god som modermælkserstatning.

Kamelmælk adskiller sig blandt andet fra komælk ved, at der at ikke findes et særligt protein, beta-lactoglobulin, i kamelmælken. Nogle børn kan godt få allergi af deres modermælkserstatning, fordi den indeholder beta-lactoglobulin fra komælk, og derfor kan kamelmælk være rigtig fint som modermælkserstatning. Der er heller ikke beta-lactoglobulin i modermælk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk landsholdslegende flirter med...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Mål-Pål slog til: Hobro slog tamt...
bt.dk
FIFA vil udvide turnering: Er blevet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx