Af Ritzau - 15/08-16 06:04

Rester gør madpakken mere spændendeRester gør madpakken mere spændende

Har du styr på, hvilke elementer i madpakken som ungerne går uden om igen og igen? Et nemt trick kan sikre en bedre madpakke for alle.

storybild

Mange forskellige småretter kan gøre madpakken mere spændende for ungerne - og gemmer du rester fra aftensmaden, slipper du for at genopfinde den dybe tallerken med hver eneste madpakke. (Billede: Free/Kasawa)

I stedet for at smide resten af madpakken ud, skal børn lade resterne ligge i madkassen og tage dem med hjem igen.

Så kan mor og far nemlig se, om leverpostejmaden gang på gang bliver valgt fra og gøre noget ved det.

Sådan lyder rådet fra kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang, som har skrevet flere bøger om madpakker til skolebørn.

- Bed dem om at tage resterne med hjem, når de ikke spiser op. En rugbrødsmad er fin, men det holder jo ikke, hvis ungerne ikke vil have den, siger Louisa Lorang.

Er det svært at være kreativ om morgenen, har Lorang også et godt råd, der kan gøre det nemmere at smøre forskellige madpakker fra dag til dag.

- Rester er min bedste ven. Vi sidder ofte om aftensmaden og spørger, hvem der vil have den her majskolbe, som er til overs, med i morgen og så videre. På den måde kan ungerne selv byde ind med, hvad de vil have, forklarer Lorang.

Men man er nødt til at spørge, understreger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Trine Enevold Grønlund.

- Børnene kan ikke nødvendigvis selv få idéen. Hvis jeg spørger mine børn, hvad de vil have med i morgen, er svaret oftest spegepølse eller leverpostej, fordi det er det, de kender. Men hvis jeg præsenterer dem for flere forslag, så vælger de ofte noget andet, fortæller hun.

Med de lange skoledage anbefaler hun også, at man deler madpakken op i portioner, så det er nemt for børnene at vælge en snack til formiddag eller eftermiddag.

- Børn synes, at det er sjovt at lege picnic med flere rum og bøtter og måske et hjerte på madpapiret. Det gør det sjovt for dem at tage madpakken frem, råder Trine Enevold Grønlund.

Bliver der ikke spist op, kan du overveje at gøre maden nemmere at spise ved at skære for eksempel gulerødderne i stave.

Og deler du madpakken op i flere bøtter, bliver det også nemmere at leve op til Fødevarestyrelsens anbefaling om, at der altid skal være mindst en slags fiskepålæg med i madpakken.

Duften og smagen af makrel spreder sig på denne måde heller ikke til hele madpakken.

Louisa Lorang mener, at man skal passe på med ikke at overføre sine egne aversioner mod bestemte madvarer eller lugte til ungerne.

- Hvis barnet kan lide makrel, så tænker de ikke over, at det lugter, og hvis barnet vil have pasta eller dyppelse, skal du ikke trække din egen angst for kulhydrater eller fedt ned over dem, råder Louisa Lorang.

Variation er ifølge Trine Enevold Grønlund det vigtigste i forhold til at få den optimale ernæring. Netop derfor gør rester sig godt, fordi man sjældent spiser det samme igen og igen.

Fakta: Det bør en madpakke indeholde hver dag:

- Grønt: Snackgrønt, salat eller grøntpålæg

- Brød: Helst rugbrød eller fuldkornsbrød

- Pålæg: Æg, kød eller ost

- Fisk: Mindst én slags fiskepålæg

- Frugt: Det friske og søde

- Lad børnene være med til at vælge deres madpakke ud fra et udvalg, som du har valgt.

- Tilbyd børnene rester fra aftensmaden, eller vis dem et udvalg i supermarkedet, som kan udvide deres horisont.

Kilde: Trine Enevold Grønlund, altomkost.dk, Sundhedsstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx