Af Silla Bakalus - 17/09-17 19:59

Forsøgte sig som pædagog, bordtennislærer og fotograf: Så fik han en idé, der gjorde ham til milliardærForsøgte sig som pædagog, bordtennislærer og fotograf: Så fik han en idé, der gjorde ham til milliardær

Gode idéer kan komme mange steder fra – også fra andre familiemedlemmer. Sådan er historien bag en af Danmarks mest succesfulde købmænd og iværksættere de senere år. Han har dog nu solgt livsværket og forsøger sig med noget helt andet.

storybild

Lennart Lajboschitz, grundlægger af og konceptdirektør for detailhandelsvirksomheden Tiger. (Billede: Thomas Lekfeldt)

Nogle gør en ære i at beholde deres virksomheder i familien gennem flere generationer. Og så er der dem, der gerne sælger ud og måske også kaster sig ud i helt nye eventyr.

Til sidstnævnte hører stifteren af lavpriskæden Tiger, Lennart Lajboschitz. Han oplevede det vildeste erhvervseventyr, da han tilbage i 1995 fik idéen til et spændende butikskoncept, der siden har betaget ikke blot danskerne, men også udlandet.

Siden er han blevet så rig, at han hvert år har en fast placering på listen over årets rigeste danskere. Og i år er ingen undtagelse. Lennart Lajboschitz kan med en formue vurderet til 1,7 milliard kroner kalde sig Danmarks 62. rigeste mand på Berlingske Business nye liste over landets rigeste.

Historien om Tiger er nærmest et eventyr værdigt. Lajboschitz, der er søn af en polsk far og en svensk mor, blev født i København for 60 år siden. Han forlod skolen som 16-årig, og forsøgte sig blandt andet som pædagog, bordtennislærer og fotograf, inden han fandt sit kald som sælger på et kræmmermarked. Her var det især paraplyer, han havde succes med at sælge.

Gennembruddet og den helt gode idé kom dog først senere - nemlig i 1995. Sammen med sin hustru Suzanne havde han stiftet butikken Zebra, og da parret skulle på ferie, skulle deres svigerinde passe den. Hun kunne dog ikke huske alle priserne, og parret sagde derfor, at hun bare skulle sælge alt for en ti'er. Det koncept blev en bragende succes, og så var 'Tiger' født.

»Vi lagde mærke til, at når alle varerne koster det samme, kaster kunderne varerne ned i kurven på en anden måde. Men visionen for os har altid været at sælge ting, som folk ikke forventer kan sælges for ti og tyve kroner,« har Lennart Lajboschitz tidligere udtalt til Berlingske Business.

I takt med at Tiger har ekspanderet mere og mere, begyndte Lennart Lajboschitz at mærke, at han ikke var den rette til at føre selskabet videre ud i verden. Derfor solgte han for fem år siden 70 procent af livsværket til kapitalfonden EQT, hvilket gjorde familien særdeles formuende.

Men det er ikke pengene, der gør den gode købmand glad. Og derfor har han siden forsøgt at bruge nogle af sine penge på sociale tiltag.

For nogle år siden erhvervede han sig den nedlagte Absalons Kirke på Vesterbro i København. Den mangfoldige milliardær havde en drøm om en 'social revolution', og drømmen har han ladet begynde i kirken, som han har renoveret for et to-cifret millionbeløb og lavet om til et 'forsamlingshus'.

»Det eneste, jeg vidste, da jeg startede, var, hvad jeg gerne ville opnå med det. Det vigtigste i livet for dig og for mig er vores børn, vores familie, vores kærester, vores venner. Alle de sociale ting. Det er det, der driver vores liv og lykke. Du kan have lige så mange penge, du overhovedet kan forestille dig. Hvis du ikke har nogen venner, er det hele lige meget. Så jeg ville gerne lave et sted, hvor folk kunne komme og dyrke de sociale relationer,« udtalte Lennart Lajboschitz sidste år til Berlingske.

Hans store drøm er at få folk til at socialisere lidt mere – noget, som han gerne vil have når ud til resten af landet.

Og den drøm er han allerede selv godt i gang med at opfylde, da han også har erhvervet sig en gruppe bygninger kaldet Sø-Kvæsthuset på Christianshavn, som han påtænker at lave om til en ny boligform, hvor man kan komme hinanden mere ved.

Derudover har rigmanden købt de to hoteller, Hornbækhus og Villa Strand, i Hornbæk i Nordsjælland, hvor han også har en drøm om, at der kan komme mere socialt sammenhold.

Lajboschitz har desuden også investeret en sum penge i bildelingstjenesten, Go More.Selvom den 60-årige milliardær for længst har sikret sig økonomisk resten af livet, så har han ingen planer om at gå på pension foreløbig;

»…. undskyld mig, det ville jo være et totalt dødkedeligt liv. Ville det ikke? Jeg har behov for at arbejde, til jeg dør. Og hvis der er noget, der giver mig værdi, er det relationer til andre mennesker,« udtalte han sidste år til Berlingske.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fundet død i vandet ved slotspark
bt.dk
Lastbil brager direkte ind i 10-årig...
bt.dk
Stjernens skibrille-forklaring vakte...
bt.dk
Sofie Linde har født: Se det søde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx