10/02-16 06:18

Arbejdsgivere: Hjælp, vi kan ikke få medarbejdere til helt almindelige jobArbejdsgivere: Hjælp, vi kan ikke få medarbejdere til helt almindelige job

Knap 5.000 ledige faglærte og ufaglærte job blev ikke besat i efteråret 2015. Alle ledige skal have pligt til at søge job i hele Danmark, mener Danmarks Arbejdsgiverforening.

storybild

Det er svært at få folk i øjeblikket, lyder det fra arbejdsgiverne. (Billede: polfoto/arkiv)

Tømrere, kokke, rengøringsfolk og tjenere.

Selv om de seneste ledighedstal fra december sidste år viser, at der var 119.900 ledige fuldtidspersoner ved udgangen af 2015, havde arbejdsgiverne store kvaler med at få besat ledige stillinger til ganske almindelige faglærte og ufagtlærte job i samme periode.

Kun 31 asylansøgere kom i arbejde sidste år
Kun 31 asylansøgere kom i arbejde sidste år

Størst problemer havde virksomhederne med at hyre tømrere, hvor virksomhederne i hele 738 tilfælde søgte forgæves i efteråret 2015. Ser man på de 10 stillingsbetegnelser, arbejdsgiverne hyppigst søgte forgæves på i efteråret 2015, løber det samlede tal op i knap 5.000 ubesatte stillinger. Det viser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

CP Elektric i Lynge i Nordsjælland er en af de mange virksomheder, der ikke kan skaffe folk.

- Vi har søgt efter en lærling i tre-fire måneder nu, men har kun fået en henvendelse fra én potentiel voksenlæring, og det er ikke det, vi søger efter. For to-tre år siden fik vi mange uopfordrede ansøgninger fra elever, men i dag er det umuligt at skaffe folk, siger autoriseret el-installatør og medejer af CP Elekric Claus Andersen og tilføjer:

Ingen ved hvor mange ledige jobcentrene får i arbejde
Ingen ved hvor mange ledige jobcentrene får i arbejde

- Vi har også overvejet at ansætte en elektriker mere, men efter hvad jeg høre, er det lige så umuligt.

Selv om ledigheden er faldende, er der stadig ledige hænder, Jens Troldborg, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der mener, at der skal sættes ind på to fronter:

- Der er helt klart problemer med lediges geografiske mobilitet. Derfor bør politikerne forenkle reglerne, så alle ledige – uden undtagelser – får pligt til at søge ledige job i hele landet. For det andet bør jobcentrene anspore ledige til at søge job uden for den kommunale eller regionale grænse.

LISTE: 11 tegn på, at du hader dit job
LISTE: 11 tegn på, at du hader dit job

Jens Troldborg medgiver, at virksomhederne i kriseårene ikke tænkte meget på at fremtidssikre sig ved at oprette tilstrækkeligt mange praktikpladser, og at der derfor nu begynder at være mangel på faglærte hænder.

Ifølge den seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet manglede der i november sidste år 2.100 praktikpladser. Over 7.000 elever var i skolepraktik.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx