Af - 01/02-16 12:22

Frederik har ikke råd til et tandlæge: - Min mund har ikke længere plads til mine tænderFrederik har ikke råd til et tandlæge: - Min mund har ikke længere plads til mine tænder

Ny undersøgelse viser, at hver anden ung undgår tandlægen, fordi de frygter regningen. Frederik vil først gå til tandlægen, når tandsmerterne går ud over koncentrationen.

Bildstrecke im Grossformat »
- Det er langt fra altid, du kan mærke hul i tænderne, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen, og som har egen klinik i Kolding. Ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg skal man gå til tandlæge hvert 1-2 år. Hvis du har gode tænder og sjældent har problemer med tænderne, kan du godt nøjes med at aflægge din tandlæge et visit hvert andet år. Du skal børste tænder grundigt to gange om dagen i to minutter ad gangen. Dertil er det vigtigt, at du bruger en tandpasta med flouer i. Freddie Sloth-Lisbjerg oplyser, at nogle af de tandpastaer, du eksempelvis kan købe på apoteket, ikke indeholder flouer. Tandlægeforeningen har tidligere lavet undersøgelser, der viser, at unge ikke er helt så gode til at børste tænder, som de selv tror. - Unge har med sikkerhed bedre tænder end den ældre del af befolkningen, siger Freddie Sloth-Lisbjerg. Han forklarer også, at de unge, der går til tandlægen, har ikke de store tandproblemer. - To tredjedele af de unge patienter, jeg har i min tandlægestol, ikke har nævneværdige problemer. Derfor er det også synd, at unge vælger tandlægen fra, siger han. En undersøgelse, en tandrensning og eventuelt en flouerbehandling koster ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg mellem 250-500 kroner. Hvis du skal have taget et røntgentbillede af dine tænder, bliver det i den dyre ende af Freddie Sloth-Lisbjergs prisoverslag. - Det er svært at sige, hvorfor det er gået så galt, men måske er forklaringen, at vi har udviklet en "curlinggeneration". Vi bliver nødt til at lære de unge, at de selv må tage ansvar for eget liv og sundhed, siger Freddie Sloth-Lisbjerg. Freddie Sloth-Lisbjerg fortæller, at der er mindre udeblivelse blandt de unge, der får emails og sms-påmindelse om, at de har en tandlægetid.

I hvor lang tid bør du børste tænder, og hvor ofte bør du gå til tandlægen? Det får du blandt andet svar på ved at klikke dig gennem galleriet.

Metroxpress har tidligere i dag skrevet om, at hver anden ung mellem 18-25 år frygter tandlægeregningen så meget, at de undgår tandlægen på trods af, at de har problemer med tænderne.

En af dem, der undgår tandlægen på trods af problemer med tænderne, er 25-årige Frederik Thorngaard fra København. Som studerende mener han ikke selv, at han har råd til at aflægge tandlægen et besøg, og derfor kan han ikke huske, hvornår han sidst har lagt sig i tandlægestolen.

Før sad mine tænder helt lige, men nu har jeg en fortand, som bliver skubbet ud af min mund, fordi den ikke længere har plads til mine tænder. Jeg har også en visdomstand på vej, som der ikke er plads til, og jeg tygger konstant i mine kinder og i mit tandkød.
Det siger Frederik Thorngaard.

26-årige Mike har ikke haft råd til tandlægen i otte år
26-årige Mike har ikke haft råd til tandlægen i otte år

Han har opgivet at tage hensyn til sin munds visuelle udtryk, og han vil først bevæge sig ned til de hvide kitler, når smerterne i munden bliver så slemme, at han ikke kan koncentrere sig på studiet.

- Det vil være en stor operation og koste vildt mange penge, hvis mine tænder skal sidde ordentligt i munden igen. Penge, jeg ikke har eller gider at bruge på tandlægen, siger Frederik Thorngaard.

Her er otte fejl med tandbørsten, der sker hver dag
Her er otte fejl med tandbørsten, der sker hver dag

Men Frederik Thorngaards strategi er ifølge formanden for Tandlægeforeningen ikke holdbar.

- Tandsygdomme kommer snigende uden symptomer. Det er alt for sent, hvis patienten først melder sig hos tandlægen, når vedkommende kan mærke, at der er hul i tanden, for så er det rigtig slemt, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen med egen klinik i Kolding.

Han forklarer, at konsekvenserne ved ikke at gå til tandlægen kan være tandpine, stærkt beskadigede tænder og tandkød, mistede tænder, dårlig tyggefunktion og måske tandbylder.

Lad være med at børste tænder - når du har spist dét her
Lad være med at børste tænder - når du har spist dét her

LÆS OGSÅ: Fem overraskende ting som skader tænderne

LÆS OGSÅ: Denne hygiejnevane kan være spild af tid

LÆS OGSÅ: Forhadt tandlæge viser sig for første gang siden løvedrabet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx