Af - 21/04-14 11:07

Pas på træls gebyrfælde når du klager over varerPas på træls gebyrfælde når du klager over varer

Forbrugere risikerer at skulle betale et højt ‘undersøgelses-gebyr’, når de klager til forhandlere over varer.

storybild

Kunder, der klager over elektronik, som er gået i stykker, risikerer at få den defekte vare retur med en regning for 'undersøgelses-gebyr'. (Billede: FRANDSEN FINN)

Hvis du har købt en vare, der er gået i stykker, så skal du lige overveje en ekstra gang, om det kan betale sig at klage til forhandleren.

For hvis butikken vurderer, at skaden er selvforskyldt, risikerer du at skulle betale flere hundrede kroner i et såkaldt undersøgelses-gebyr. Også selv om varen ikke er blevet repareret.

Det viser to nye afgørelser fra Forbrugerklagenævnet, der netop har taget stilling til, hvorvidt det er rimeligt at opkræve et sådant gebyr.

Kunder: Giv os gratis returfragt eller vi smutter
Kunder: Giv os gratis returfragt eller vi smutter

I den ene sag havde en forbruger klaget over en fejl på en tablet, da USB-indgangen var gået i stykker, så den ikke kunne oplades.

Men efter at have undersøgt varen, vurderede butikken, at kunden selv var skyld i skaden, og han blev derfor opkrævet et gebyr på 349 kroner for at få sin defekte tablet udleveret.

Forbrugeren valgte at gå videre med sagen til Forbrugerklagenævnet, der nu har fastslået, at gebyret var rimeligt.

- Den erhvervsdrivende har i forbindelse med indleveringen orienteret forbrugeren om undersøgelsesgebyret, og forbrugeren har ved sin underskrift på indleveringssedlen accepteret dette, skriver nævnet i afgørelsen.

I en anden tilsvarende sag fik en kunde dog medhold. Han havde reklameret over fejl på sin computer og krævede at få den repareret.

Ulovligt: Fitnessdk kræver gebyr, når du melder dig ud
Ulovligt: Fitnessdk kræver gebyr, når du melder dig ud

Den erhvervsdrivende afviste reklamationen med den begrundelse, at fejlen skyldtes fysisk overlast, og krævede et undersøgelsesgebyr på 700 kroner.

- Det er nævnets vurdering, at forbrugeren skal friholdes for betaling af det opkrævede undersøgelsesgebyr. Nævnet har lagt vægt på, at gebyret ikke ved indleveringen kan anses for accepteret af forbrugeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Kendt shoppingcenter udvider: Nu...
bt.dk
Verdens næststørste butikskæde på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx