Af - 05/03-14 11:12

Nu skal du lære at gå på vandetNu skal du lære at gå på vandet

En såkaldt 'klimaflise' gør det muligt at gå på vandet

storybild

Med 'Klima-flisen' kan man gå på vandet og udnytte klimaforandringerne (Billede: Polfoto)

Forestil dig, at du kan gå på vandet. Måske kommer der et billede af Jesus frem, men sådan bliver det nok ikke helt, når det københavnske arkitektkontor søsætter projektet om 'klima-flisen'.

Med en stor fondsbevilling vil tegnestuen 'Tredje Natur' bygge fortove med klima-fliser, der skal opsamle regnvandet og skabe en synergi mellem det rekreative rum i byen, og håndteringen af klimaforandringerne. Det skriver building-supply.dk.

Mysteriet løst: Derfor stank der af kloak i Aarhus
Mysteriet løst: Derfor stank der af kloak i Aarhus

Tredje Natur har indgået i et innovationsforløb, hvor produkt, marked og salgskanaler er blevet grundigt undersøgt. Med en bevilling fra kampagnen 'Klima-spring' under Realdania, starter nu et treårigt udviklingsforløb til 8 millioner kroner.

Målet er at markedsføre 'Klima-flisen' over hele verden som en løsning, der kan udnytte klimaforandringerne positivt, og skabe mere robuste, oplevelsesrige og bæredygtige byer.

Voldsom regn ødelægger berømt seværdighed
Voldsom regn ødelægger berømt seværdighed

Helt konkret vil arkitekterne skabe et såkaldt 'plug & play'-system, der forbinder byens under- og overside. 'Klima-flisen' er et underjordisk vandhåndteringssystem (PLUG), der kobles sammen med legende og rekreative områder i byen (PLAY).

Det betyder, at fortorvet opsamler og håndterer regnvand, samtidig med, at byen bliver grønnere, og skaber bedre opholdrum til leg og oplevelser.

Ifølge Flemming Rafn Thomsen, founding partner i Tredje Natur, er potentialet enormt. Selv den mindste by har fortove, og de københavnske fortove alene udgør mere end 700 kilometer og dermed flere millioner kvadratmeter. I internationalt perspektiv findes der eksempelvis over 20.000 kilometer fortov i New York City, hvor vandhåndtering og byudvikling også er en politisk prioritet.

- Senere års omfattende omlægning af fjernvarmens forsyningsnet har medført langvarige opgravninger til stor gene, og beboerne får ingen synlig eller ny funktionalitet til retur. Klimaflisen vil kunne lægges i samme arbejdsgang, som rørudskiftninger eller genopretning alligevel ville medføre, siger han.

Projektet spåes globalt potentiale.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx