Af Ritzau - 02/11-16 08:44

Nyt lån? Hold godt øje med forskudsopgørelsenNyt lån? Hold godt øje med forskudsopgørelsen

Har du omlagt dit lån det seneste år, er der god grund til at holde øje med forskudsopgørelsen, når den bliver tilgængelig 15. november.

storybild

Har du omlagt dit lån det seneste år, er der god grund til at holde øje med forskudsopgørelsen, når den bliver tilgængelig 15. november. (Billede: Free/Colourbox)

Rekordlave renter har fået danskere i massevis til at omlægge lån i 2016.

Men har du vundet i rentelotteriet med en anden og billigere type lån, så bør du sikre dig, at den nye rente er registreret korrekt, når Skat åbner for forskudsopgørelsen for 2017 i midten af november.

Er dine renteudgifter registreret som højere i Skats systemer end i dit nye lån, risikerer du nemlig at skulle betale penge tilbage i restskat.

Det skyldes, at dit fradrag for renteudgifter bliver beregnet på et forkert grundlag. Det forklarer Søren Bech, som er skattepartner i revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers.

- Udgangspunktet for forskudsopgørelsen er for de fleste de renteudgifter, de havde i 2015, men der er jo sket meget med renten og danskernes lån i 2016, forklarer han til Ritzau Fokus.

Får du lavere renter i 2017, end du er forskudsregistreret til, er det en god idé at få ændret skattekortet. Hvis man eksempelvis har et rentefradrag, der er 10.000 kroner mindre, end forskudsregistreringen viser, vil det koste cirka 3.300 kroner i restskat.

Søren Bech har dog set en klar tendens til, at danskerne har udnyttet de historisk lave renter til at søge tryghed ved at omlægge deres lån til fastforrentede lån, der som udgangspunkt har en lidt højere rente end de fleksible rentetilpasningslån, der følger renten i Danmark op og ned.

- Har man fået en højere rente mod at lægge sit lån fast, så får man et større fradrag og dermed flere penge mellem hænderne, hvis man ændrer sin forskudsopgørelse til at matche ens nye renteudgifter, forklarer han.

Har man hele tiden haft et lån med fleksibel rente, har 2016 for mange budt på lavere renter og dermed lavere renteudgifter, og det skal også rettes til. Ellers ender man med en restskat.

Hos Skat håber kontorchef Jørgen Wissing Jensen, at danskere med lånomlægninger allerede har ændret deres oplysninger, så snart ændringen indtraf.

- Jo tættere på en omlægning, du ændrer din forskudsopgørelse, jo flere måneder fordeles ændringer i rentefradraget sig på, fortæller han.

Er dit lån blevet omlagt i 2016, kan du ændre din forskudsopgørelse allerede fra i år også, når du kontrollerer, om rentefradragene for 2017 er registreret korrekt.

Men foretog du omlægningen først på året, kan det betyde store ændringer i fradragene, hvis du først foretager ændringer for 2016 sidst på året, siger Jørgen Wissing Jensen.

- Alt afhængigt af om man er forud- eller bagudlønnet, vil man kun have en eller to måneder tilbage af året til at udligne et forkert fradrag i, så det kan give relativt store udsving i indkomsten. Så man skal passe på, hvis man har fået en lavere rente i år og dermed ikke er berettiget til samme fradrag som før omlægningen, forklarer Jørgen Wissing Jensen.

Du kan senest ændre dine oplysninger for indeværende år den 10. november, hvis du er forudlønnet.

Fristen er den 10. december, hvis du er bagudlønnet.

Du kan se forskudsopgørelsen for 2017 fra den 15. november.

Fakta: Her skal du registrere dine renteudgifter på forskudsopgørelsen:

- Pengeinstitutters renter skal du skrive i felt 481 i din forskudsopgørelse og i rubrik 42 i din årsopgørelse.

- Realkreditinstitutters renter skal du skrive i felt 483 i din forskudsopgørelse og i rubrik 41 i din årsopgørelse.

- Studielånets renteudgifter skal du skrive i felt 485 i din forskudsopgørelse og i rubrik 43 i din årsopgørelse.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx