Af - 06/10-15 13:42; Opdateret: 06/10-15 17:10

16-årig iværksætter: Jeg bliver kvalt af alt det papirnusseri16-årig iværksætter: Jeg bliver kvalt af alt det papirnusseri

Det kan tage måneder for umyndige iværksættere som 16-årige Emil at få et cvr-nummer. Mens de venter, må de lukke deres virksomheder ned.

storybild

Emil Loke Kristiansen, 16 år og iværksætter, har de seneste to måneder lagt sin virksomhed død, fordi han har nået en beløbsgrænse på 50.000 kroner det seneste år. Omsætter man for mere, kræver det nemlig et cvr-nummer. Men det er en langsommelig proces af få en sin ansøgning behandlet, når man er umyndig. Emil har nu ventet i mere end to måneder. (Billede: privat foto)

Der skal mere innovation og iværksætteri på skoleskemaet i folkeskolen, for det er det, Danmark skal leve af i fremtiden, lyder det fra politikerne. Men når unge entreprenante mennesker som 16-årige Emil Loke Kristiansen gør som politikerne prædiker og starter virksomhed, løber de panden mod en mur, hvis deres virksomhed udvikler sig godt, mener han:

- Det er virkelig frustrerende, at man som ung iværksætter, der har en virksomhed, som faktisk kan blive til noget, på den måde bliver stoppet af det offentlige. Det forstår jeg ikke.

Er du interesseret i iværksætteri, forbrug og privatøkonomi, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE HER

Når den årlige omsætning passerer 50.000 kroner, skal man nemlig have et cvr-nummer, men mens myndige personer kan få godkendelsen på et par dage, kan der gå flere måneder, hvis man er under 18 år. Så skal man nemlig have godkendelse af værgemålskontoret i Statsforvaltningen.

Ung iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøje
Ung iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøje

Emil Loke Kristiansens forældre (værger) sendte efter reglerne ansøgning af sted på
hans vegne den 2. august i år, men her mere end to måneder senere har han stadig ikke modtaget svar. Han er derfor tvunget til at lade sin virksomhed Repi.dk, der reparerer og sælger iPhones og andre Apple-produkter, ligge fuldstændig død, fordi hans omsætning har nået beløbsgrænsen.

- Jeg har iPhones liggende, som jeg kunne sælge, men det må jeg ikke. Jeg har skærme liggende, så jeg kunne lave iPhones. Men det må jeg ikke. Jeg må faktisk ingenting med min virksomhed, siger han.

Iværksætter-succes: Louise og Camilla fandt hul i markedet
Iværksætter-succes: Louise og Camilla fandt hul i markedet

Emil Loke Kristiansen er langt fra alene. Sidste år ansøgte 90 unge under 18 år gennem deres værger om at få et cvr-nummer, og i år er tallet frem til den 4. september 64, oplyser Statsforvaltningen til metroxpress. Ansøgningerne ligger imidlertid ikke bare og samler støv i en uberørt bunke, men kommer hurtigt i proces, oplyser Rie Thoustrup Sørensen, kontorchef for værgemålskontoret.

- Men det er ikke bare en ekspeditionssag, som kan klares på et par dage. Vi går ind konkret og vurderer den enkelte ansøgning, fordi vi grundlæggende er sat i verden for at beskytte den mindreårige, siger hun og tilføjer:

Unge iværksættere vinder verdens fineste designpris
Unge iværksættere vinder verdens fineste designpris

- Det er ikke alle, der bliver godkendt. Generelt gælder det, at jo yngre den umyndige er, og jo større økonomisk risiko, der er forbundet med virksomheden, desto større er sandsynligheden for, at vi siger nej. Det er altid en konkret vurdering, men vi vil formentlig siger nej, hvis der er tale om en umyndig person på 15 år og to måneder, som har brug for et varelager på 200.000 kroner til sin virksomhed.

Det var i går ikke muligt at få oplyst den gennemsnitlige sagsbehandslingstid.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløret: Oliver Bjerrehuus får...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Fie og Caroline i vild bitchfight: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx