Af - 21/04-15 20:50

GUIDE: Her er dine rettigheder som ung i sommerjobGUIDE: Her er dine rettigheder som ung i sommerjob

Får du løn under sygdom? Og hvordan undgår du, at din arbejdsgiver registrerer din sygdom som et vagtbytte? 65 procent af de unge i sæsonarbejde har oplevet, at en arbejdsgiver svigter lovgivningen. Gå sommerjobbet i møde med styr på reglerne.

Bildstrecke im Grossformat »
Arbejder du mere end 74 timer over otte uger, har du ret til løn under sygdom. 42 procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, havde uretmæssig ikke fået mulighed for at få løn under sygdom. Det er ikke dit eget ansvar at finde en afløser, når du er syg. 20 procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, har været ude for selv at skulle finde en afløser. I mange tilfælde betyder det, at din sygdom registreres som et vagtbytte, og dermed får du ikke løn under din sygdom. Du må kun løfte 12 kilo og skubbe 250 kilo. 39 procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, skubber og løfter for meget. Simon Ørbæk, ungdomskonsulent hos 3F forklarer, at det ikke kun er hos lagermedarbejdere, reglen bliver overskredet. For eksempel kan et job som opvasker også betyde, at du skal løfte og flytte på alt for tungt service. Du har krav på at blive instrueret i, hvordan du undgår arbejdsskader. Det blev 44 procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, ikke instrueret i. Fire timers arbejde giver dig ret til 30 minutters pause. 26 procent mangler at få de pauser, de har ret til, viser en interviewundersøgelse bandt unge sæsonarbejdere, foretaget af Jobpatruljen. Du skal ikke selv betale din oplæringsperiode, og/eller hvis du bliver sendt på kursus. Fire procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, betalte selv for deres oplæring. Vær opmærksom på, at en grundig rundvisning på arbejdspladsen også tæller som arbejde. Selve ansættelsessamtalen er dog ikke lønnet. Du skal altid huske en ansættelseskontrakt. Når du er under 18 år, skal dine forældre også skrive under på kontrakten. Ansættelseskontrakten giver dig blandt andet papir på, hvad du får i løn, og hvornår du skal arbejde. 13 procent manglede en ansættelseskontrakt, viser en interviewundersøgelse bandt unge sæsonarbejdere, foretaget af Jobpatruljen. Du må ikke arbejde i lokaler, hvor der udskænkes alkohol. Det kan for eksempel udsætte dig for ubehagelig opførsel. Alligevel arbejdede seks procent af de unge i sæsonarbejde, som Jobpatruljen interviewede, i lokaler, hvor der blev udskænket alkohol.

Har du styr på dine rettigheder, når du tager et sommerjob? Her er en guide til de forhold, du skal være opmærksom på.

Sommerferien står for døren, men der skal ydes, før der kan nydes. Pønser du på at tage et sommerjob, giver metroxpress dig en guide til de regler, som flest unge i sæsonarbejde erfarer, at arbejdsgiveren afviger fra.

Guiden er lavet på baggrund af Jobpatruljens undersøgelser, der baserer sig på interviews med 3000 unge mellem 13-18 år, der havde sæsonarbejde i 2014

Der gælder særlige arbejdsmiljøregler og overenskomstregler for unge mellem 13-18 år.
siger Simon Ørbæk, ungdomskonsulent hos 3F, og tilføjer:

Vi oplever tit, at arbejdsgiverne ikke er bevidste om, at der gælder bestemte regler for unge. Dertil er der mange unge, som ikke ved, hvad de faktisk har ret til.

Sur medarbejder tog hævn over chefen på Facebook
Sur medarbejder tog hævn over chefen på Facebook

Blandt de 3000 adspurgte unge blev der i 65 procent af tilfældene fundet lovovertrædelser.

- Vi har lavet den her Jobpatruljen i flere år, fordi vi gerne vil hjælpe andre unge med at få en god start på arbejdslivet, siger Simon Ørbæk

Dyrepasserelev fik hest i løn
Dyrepasserelev fik hest i løn

Du gør både dig selv og din arbejdsgiver en tjeneste ved at håndhæve reglerne. Arbejdstilsynet laver også kampagner i sommertiden, og det udløser bøde til arbejdsgiveren, hvis du ikke arbejder under de forhold, som lovgivningen tillader.

Jobpatruljen har givet nogle af de værste tilfælde fra undersøgelsen videre til den lokale fagforening.

LÆS OGSÅ: Bager dømt for at fyre sin svigermor: Skal betale 45.000 kr.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx