Af Sebastian Kirk - 29/01-18 21:03; Opdateret: 30/01-18 18:06

Altid fattig sidst på måneden? Dette tip kan redde dit skindAltid fattig sidst på måneden? Dette tip kan redde dit skind

Budget-appen Spiir eksploderede i antal brugere sidste år. Det er en god måde at holde styr på økonomien, siger ekspert.

storybild

(Billede: Uffe Weng)

De fleste kender nok fornemmelsen af pludselig at stå uden en krone på lommen sidst på måneden og tænke: 'Hvor f….. blev de af?!'

Det problem kan man nemt komme til livs ved at lægge et budget. Og her er der flere apps, der kan hjælpe - som den danske Spiir, der i 2017 fik 100.000 nye danske brugere.

»De fleste mennesker kan faktisk leve, som de gerne vil - selvfølgelig inden for de rammer, de har. Men rigtig mange når ikke dertil, fordi de har brugt deres penge på alt muligt andet - og det ved de ikke engang. Det er noget af det, Spiir gør,« forklarer direktør Rune Mai.

Spiir er koblet til din netbank og følger dermed dit forbrug automatisk. Transaktionerne bliver så delt ind i forskellige kategorier, og på den måde kan du nemt se et overblik over, hvad du for eksempel brugte penge på i 2017.

»Folk får ofte et chok, hvis de opdager, at de har brugt 70.000 kroner på barer, caféer og restauranter på et år. Man tænker ikke over, når man sidder og betaler, hvor meget det egentlig bliver til,« siger Rune Mai.

Med Spiir kan du blandt andet quizze dig selv i din egen økonomi. (Billede: Spiir)

Han oplyser, at appens brugere efter to måneder i gennemsnit sparer 10 procent om måneden på forbrug - blot ved at være lidt mere opmærksomme på de penge, de bruger.

Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea, kan kun anbefale, at man holder styr på sin økonomi med en budget-app som Spiir.

»Hvis man kan få et overblik via en app på sin telefon, så er det jo bare super. Telefonen har man jo i hånden måske 100 gange om dagen,« siger hun og pointerer, at det altså gælder rig som fattig:

»Der er noget at hente for alle - også dem, der har styr på økonomien. Når du laver et budget og følger op på tallene, og det bliver visuelt for dig, så begynder du at overveje nogle ting.«

Andre budget-apps

Spiir er ikke den eneste budget-app på markedet. Her får du tre alternativer, der kan hentes til både iPhone og Android-telefoner:

Lommebudget

  • Fordele: Dansk sprog, overskuelig brugerflade med mange funktioner som 'Tilbage pr. dag', der gør det nemt at holde styr på budgettet.
  • Ulemper: Ingen mulighed for at tage billeder af kvitteringer.
Home Budget Manager

  • Fordele: Dansk sprog og rigeligt med funktioner. Du kan eksempelvis tage billeder af fysiske kvitteringer og lagre dem i appen.
  • Ulemper: Kun gratis i 30 dage. Tidskrævende at sætte sig ind i.
EZ Expense Manager

  • Fordele: Grundig og fyldt med funktioner. Mulighed for at tage billeder af fysiske kvitteringer og eksportering til Dropbox.
  • Ulemper: Appen er engelsksproget. Tidskrævende at sætte sig ind i.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx