Af Ritzau - 26/09-16 18:14

Kinesisk by slår ned på salget af dyre mikrolejlighederKinesisk by slår ned på salget af dyre mikrolejligheder

Det kinesiske ejendomsmarked er brandvarmt. Nu har byen Shenzhen måtte stoppe salget af uhørt små lejligheder.

storybild

Der er udbredt frygt for, at Kina har opbygget en enorm boligboble. (Billede: Free/Chalad)

Der er udbredt frygt for, at en boligboble ulmer i Kina. Bankerne låner lystigt ud og lejligheder går til højere og højere priser.

Nu har byen Shenzen stoppet den seneste trend; lejligheder på størrelse med kosteskabe. Det skriver South China Morning Post.

Ifølge den Hongkong-baserede avis har myndighederne i Shenzen stoppet salget af en stribe helt små lejligheder efter en bølge af kritik i medier og blandt befolkningen.

Lejlighederne var på mellem 5,73 og 7,48 kvadratmeter til en pris på lidt over 877.000 kroner stykket. Men lejlighederne er nu blevet fundet at være i strid med de lokale byggekrav.

De foreskriver, at en lejlighed skal være på 22 kvadratmeter, og det kunne de små lejligheder, hvor sengen er indbygget i væggen og kan foldes ned, ikke leve op til.

Ifølge South China Morning Post er boligpriserne i Shenzen steget med 75 procent siden 2013 og den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger på over 60.000 danske kroner.

Kina har længe oplevet stærkt stigende boligpriser og der er udbredt frygt for, at landet er ved at opbygge en enorm boligboble, ikke mindst i de største byer.

Ifølge Wall Street Journal steg værdien af boliglån i Kina med en fjerdedel fra juni 2015 til juni 2016 til 16.550 milliarder kroner.

Det har fået en stribe provinser i Kina til at forsøge at dæmpe boligmarkedet, men alligevel fortsætter priserne med at stige.

I august steg boligpriserne med 1,3 procent ifølge de kinesiske myndigheder, den syttende måned i streg med stigninger.

En intervention kan dog have sine egne negative effekter. For det første vil der blive tabt mange penge i en i forvejen skrøbelig økonomi, hvis der kommer en korrektion af ejendomspriserne.

For det andet kan bare udsigten til intervention få folk til at panikkøbe for at sikre sig ejendomme før nye regler gør det sværere.

- Ingen boble har en lykkelig slutning, siger Harrison Hu, økonom ved Royal Bank og Skotland, til Bloomberg News om det kinesiske ejendomsmarked.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederik fortæller om sin...
bt.dk
I skammekrogen: Superliga-assistent...
bt.dk
Krig i Venstre: Partifælle angriber...
bt.dk
Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx