Af - 18/01-17 06:26; Opdateret: 18/01-17 09:28

Politikere på banen for unge togrejsendePolitikere på banen for unge togrejsende

Prisen på togbilletter til unge er kørt helt af sporet efter takstreform. Det mener SF, som vil samle forligspartier om at rulle prisstigninger tilbage. DF kræver redegørelse fra transportministeren.

storybild

SF vil have tilbagerullet store prisstigninger på unges togbilletter efter takstreform. DF kræver redegørelse fra transportministeren. (Billede: Scanpix/arkiv)

- Det er dybt urimeligt. For nogle unge betyder de her prisstigninger, at de måske ikke har råd til billetten hjem til mor og far. Det må være ret og rimeligt, at alle unge har råd til at se deres forældre.

Sådan lyder det fra SF-gruppeformand Jacob Mark, efter metroxpress mandag skrev, at takstreform Sjælland, som trådte i kraft den 15. januar i år, betyder, at eksempelvis en togrejse fra København H til Haslev er steget med 87 procent fra 39 kroner før til 73 kroner efter takstreformen.

Pendlere får ekstraregning på næsten 5.000 kroner næste år
Pendlere får ekstraregning på næsten 5.000 kroner næste år

- Jeg er selv fra Sjælland og har gennem mit ungdomsliv selv brugt de billige ungdomsbilletter, som nu er blevet afskaffet. Derfor har jeg også en ret klar ide om, hvor hårdt de her takststigninger vil ramme unge.
Jacob Mark (SF), gruppeformand og 25 år.

Han vil nu rejse sagen i forligskredsen bag aftalen ’Bedre og Billigere kollektiv trafik’ med henblik på at få fjernet eller reduceret de markante prisstigninger. Ifølge et notat fra Transportministeriet ligger der 429 millioner kroner i uforbrugte midler i en pulje i ’Bedre og Billigere kollektiv trafik’ .

Nyt rejsekuk forvirrer både pendlere og DSB
Nyt rejsekuk forvirrer både pendlere og DSB

- Det er oplagt at bruge nogle af de penge til at sætte taksterne ned, siger Jacob Mark

De markante prishop kommer bag på transportordfører Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti, som er en del af forligskredsen. Han vil nu bede transportminister Ole Birk Olsen (LA) om en redegørelse.

- Det er helt klart en utilsigtet konsekvens af takstreformen, at vi ser de her eksempler på urimeligt høje prisstigninger; 87 procent er meget voldsomt, siger han og tilføjer:

Unge raser over voldsomt prishop på DSB-billetter
Unge raser over voldsomt prishop på DSB-billetter

- Som politikere er vi selvfølgelig blevet gjort opmærksomme på, at takstharmoniseringen på Sjælland ville betyde, at nogle rejser ville blive dyrere og andre billigere. Men jeg tror, det kommer bag på os allesammen, at vi ser de her meget høje procentuelle stigninger, og det skal vi have kigget på.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Udstemt 'X Factor'-deltager: 'Det var...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx