18/09-13 12:32

Olieboss: Slut med  at investere mere i DanmarkOlieboss: Slut med at investere mere i Danmark

Det kan få drastiske konsekvenser, at et flertal i Folketinget i aftes indgik forlig om at hæve skatten for en række de olieselskaber, der er aktive på Nordsøen.

storybild

Tyske Bayerngas har fået en ekstra skatteregning på mere end 200 mio. kr. på grund af skattestramningen for en række gamle oliekoncessioner i Nordsøen. Bayerngas’ topchef, Arne Westeng, mener ikke, at alle olieselskaber i Nordsøen er ligestillet rent skattemæssigt. (Billede: Ditte Lysgaard Holm)

Pengene fra den højere beskatning skal gå til opbygning af den såkaldte Togfond, som de næste årtier skal investere 28,5 milliarder kroner i hurtigere togforbindelser. Men den ændrede beskatning rammer blandt andet det tyske selskab Bayerngas, som sammen med DONG er i gang med at opbygge et helt nyt oliefelt på Nordsøen.

Det skriver DR Nyheder.

Og skattestramningen vil påvirke fremtidige investeringsprojekter.

- De investeringer har regeringen nu fjernet grundlaget for, siger Arne Westeng, administrerende direktør for Bayerngas, til DR Nyheder.

Energistyrelsen vil om kort tid indbyde olieselskaberne til at indgå nye aftaler om at få eneret til at lede efter olie, men det bliver uden Bayerngas.

Flytter til Norge og Storbritannien - Vi kommer i stedet til at flytte vores aktiviteter til Norge og Storbritannien, siger Arne Westeng til DR Nyheder.

Aftalen om at hæve skatten på Nordsøolien bygger på et ønske om at harmonisere skattereglerne for de forskellige selskaber. I 2003 indgik den tidligere borgerlige regering en aftale med det delvis A.P. Møller Mærsk-ejede DUC, som betød, at skatten blev hævet.

Tilbage var et mindre antal selskaber, som fortsatte på de gamle skatteregler. Men det skal være slut nu, mener regeringen, som sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten i aftes enedes om at hæve skatterne, så de kommer op på det niveau, der gælder for DUC. Men det får altså nu konsekvenser.

- Chokerende udtalelser fra politikere - Det er chokerende, når man ser, hvad regeringens politikere siger om aftalen. De siger at udenlandske selskaber bare kan forsvinde og det er rystende, siger Arne Westeng.

Kampen står om de skattefradrag som olieselskaberne kan få, når de investerer i nye projekter. Da skattereglerne for DUC blev ændret i 2003, blev disse fradrag kraftigt beskåret.

Men DUC havde allerede nået at få glæde af de dengang fordelagtige fradragsregler, fordi de fleste investeringer allerede for længst var foretaget. Den mulighed har Bayerngas ikke, fordi man først nu er i gang med at opbygge sine felter.

DRs magasin Bag Borgen sender i morgen aften et program om forhøjelsen af Nordsøskatten, og hvad pengene skal bruges til.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skud affyret i boligområde
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Læserne om Støjbergs...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx