Af Christian Hansen - 07/09-17 04:00; Opdateret: 07/09-17 08:51

Simon står frem med tabu blandt unge: Jeg siger ikke nejSimon står frem med tabu blandt unge: Jeg siger ikke nej

Mange danske unge bruger flere penge med vennerne, end de har plads til i budgettet. En af dem er 24-årige Simon, der siger, at penge er et tabu i hans vennegruppe.

storybild

24-årige Simon Jensen fortæller, at han er bange for ikke gå glip af noget, hvis han ikke deltager i sociale arrangementer, selvom det kan være dyrt for pengepungen. Privatfoto

Pengepungen siger nej, men presset fra vennerne betyder, at mange unge ender med at sige ja til dyre byture eller café-besøg, som de ikke har råd til.

Således bruger knap halvdelen af unge mellem 18 og 30 år flere penge end planlagt, når de er ude med vennerne. Og hver femte deltager i sociale arrangementer, selv om vedkommende ikke har råd. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden.

Ifølge formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, kan forbrugs-presset starte en gældsspiral for de unge, som det kan tage årevis at komme ud af igen.

»De langsigtede konsekvenser er, at man får startet en økonomisk ubalance på et tidligt tidspunkt i livet, hvor man mister overblikket og måske forfalder til at tage et vanvittigt dyrt forbrugslån med skyhøje renter, så man på den måde kommer ind i en gældsspiral,« siger hun.

Ifølge Anja Philip er det tabu for mange at fortælle, hvis man ikke har penge til at tage ud, og det kan være med til at forklare, hvorfor unge ikke takker nej til sociale sammenkomster ude i byen.

»Det kan være svært for unge at sige, at der er noget, man ikke har råd til. De synes, det er pinligt, og de frygter, at de vil blive set ned på. Blandt unge kommer man hurtigt uden for fællesskabet, hvis man ikke har råd til at være med. Vi vil gerne have løst op for det tabu, det er at snakke om, at der er ting, man ikke har råd til,« siger Anja Philip, der opfordrer til, at unge overvejer også at ses i gratis rammer.

»Vi vil gerne have sat gang i snakken om, at man lige så godt kan tage en bold med over i parken eller spille et spil og hygge derhjemme fremfor at tage på bar og købe dyre cocktails,« lyder det fra Anja Philip.

Bange for at gå glip af noget

24-årige Simon Jensen kender alt til dilemmaet at skulle vælge mellem samværet med venner og den sunde økonomi. Den statskundskabsstuderende fortæller, at han sjældent takker nej til at ses med sine venner, selv om det kan være en dyr fornøjelse.

»Jeg tror, at jeg tager med, fordi jeg er bange for at gå glip af noget og ikke være en del af det sociale - også selv om der måske ikke lige er penge til det. Jeg har ikke lyst til at være den, der ikke er med,« siger han og bekræfter antagelsen om, at pengenød ikke er noget, man taler om.

»Det er et vældigt tabu at tale om penge. Jeg har ingen anelse om, hvor mange penge mine venner har, og om de har råd til at lave de ting, vi bare automatisk gør.«

Simon Jensen fortæller, at han selv arbejder mere, når han skal finde penge til bar- eller cafebesøg, som han peger på er blevet kultur blandt unge at have som mødesteder.

»Jeg tror, der er kommet en tendens til, at man mødes ude. Det er bare sjovere at mødes på en café i byen og få sig en øl der og sjovere at spise sushi ude frem for spaghetti bolognese derhjemme.«

20 procent deltager i arrangementer, selvom de ikke har råd til det.

46 procent bruger flere penge end planlagt, når de er ude med vennerne.

Spørgeskemaundersøgelsen er lavet i maj-juni 2017 blandt et repræsentativt udtræk af 18-30-årige. 1.932 personer har deltaget i undersøgelsen. Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag.

50.000 unge i alderen 18-30 år var i 2016 registreret i RKI. Hver 20. ung er i RKI med mindst én anmærkning.

Gennemsnitsgælden for en ung person på 18 år er 8.500 kroner, mens en gennemsnitlig 25-årig skylder knap 33.500 kroner og en 30-årig 55.000 kroner.

Kilde: Finans Danmark

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har aldrig smagt et æg: Derfor er...
bt.dk
Drukneulykke ved Rødvig Stevns: Én...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Fire brødre fra Jylland solgte biler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx