Af - 24/12-13 18:20; Opdateret: 25/12-13 09:29

Nisse blev kvalt ved sin fødselNisse blev kvalt ved sin fødsel

I aften markerer mx.dk, at det 10 år siden, at vodka-nissen blev aflivet. Her er nekrologen over den lalleglade nisse, der lavede endnu mere ballade end alkoholindustriens mest uartige drenge. Resultatet blev, at knap 100.000 flasker blev hældt i kloakken.

storybild

(Billede: Polfoto)

Alkohol og bøvl hører sammen som vodkashots.

For nylig kunne mx.dk fortælle om et diskotek i Thisted, der lavede druklege for børn.

»Vores sodavandsdiskoteker er en god måde at vise vores steder frem på, inden børn-ene bliver gamle nok til at gå i byen,« forklarede restauratøren.

De seneste år har budt på en række sager, hvor især Cult og Carlsberg har fået kritik for at gå langt over stregen i markedsføringen af alkohol til unge. Men ingen har været så uartige som Vodka-nissen; et stærkt spiritusprodukt forklædt som rød sodavand og med en fjollet og tørstig julenisse på etiketten.

Det er nu 10 år siden at det nordjyske firma Kildespring lancerede alkoholsodavanden, der havde stærk appel til børn i julehumør med følgende slogan:

»Vores råd er: Drik en nisse eller to og prøv en tur i kanen. Jo flere nisser, jo bedre kanetur.«

Flasken lignede et plagiat af Ekstra Bladets reklame ’Vodka Klovn’, der sjovt nok ikke eksisterede, men var opfundet som et eksempel på, hvad alkoholindustrien kunne finde på, hvis ikke en kritisk presse holdt den i ørerne.

Det, som få troede, nogen kunne finde på, kunne Kildespring.

Kildesprings direktør Peer Slynge kæmpede for nissens liv ved at sige, at den ikke var værre end reklamerne for Tuborg Julebryg, der med julemanden i sin kane trukket af Rudolf kan minde om noget fra en tegnefilm for børn.

Men så kom politikere, alkoholindustriens organisationer, Forbrugerrådet og Alkoholreklamenævnet på banen med forargede fordømmelser af Vodka-nissen. Resultatet blev, at 100.000 vodkanisser blev hældt i kloakken af producenten. Vodka-nissen druknede.

Men. Vodka-nisser overlevede massakren.

De få tilbageværende nisser er nu blevet et eftertragtet bytte for samlere. Enkelte har været til salg på Den Blå Avis for op i mod 400 kroner pr. nisse.

Men der er kun ganske få tilbage. En af dem sælger en aal- borgenser nu for 100 kroner. »Også jeg lod et par stykker overleve. Dem har jeg stående derhjemme. De er blevet et værdifuldt klenodie,« griner Peer Slynge, direktør hos producenten Kildespring.

Det var nærmest med tårer i øjnene, at han måtte hælde de fleste i kloaken.

»Det var barskt at stå at hælde tusindvis af Vodka-nisser ud,« husker Peer Slynge.

Han var kort tid forinden blevet tvunget til at trække alle vodka-nisserne tilbage fra markedet efter voldsom kritik. Disse flasker blev hældt ud hos firmaet i Frederikshavn.

»Vi fik nogle grimme økonomiske skrammer, fordi vi måtte destruere titusindvis af vodka-nisser, men det er ikke noget, der gav ar på sjæl-en,« sig-er han i dag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har en opfordring: Husk det...
bt.dk
Voldsom video vises i retten: Peter...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx