Af - 11/09-16 15:00; Opdateret: 11/09-16 15:45

Is-gigant anklaget for racisme: Bør Kæmpe Eskimo skifte navn?Is-gigant anklaget for racisme: Bør Kæmpe Eskimo skifte navn?

Er det racistisk og nedsættende at kalde en is for Kæmpe Eskimo? Ja, mener Dansk Sprognævn.

storybild

Kæmpe Inuit eller Kæmpe Eskimo? Dansk Sprognævn påpeger, at eskimo kan opfattes som nedsættende og racistisk, så måske skal danskerne snart hente Kæmpe Inuitter til ungerne i iskiosken? (Billede: produktillustration)

Vanilleis, solbærsauce og chokoladeovertræk. Friskos populære klassiker Kæmpe Eskimo står ikke umiddelbart til at ændre navn, selv om Dansk Sprognavn har fastslået, at betegnelsen 'eskimo' blandt inuitterne selv omfattes som nedsættende og racistisk, ligesom mange sorte opfatter betegnelsen 'neger' stærkt negativ.

Det fastslår Friskos marketing manager Henrik Funder over for Eb.dk.

Sverige for faen: Nu bliver M&M's forbudt fra den 30. juni
Sverige for faen: Nu bliver M&M's forbudt fra den 30. juni

- Dansk Sprognævns udtalelser er helt nye for os. Vi har brugt produktnavnet Kæmpe Eskimo i flere årtier, og det har naturligvis ikke været forbundet med nogen form for racisme, diskrimination eller manglende respekt. Vi er del af en global virksomhed, og vi respekterer selvfølgelig ethvert individ uanset etnicitet, siger han og tilføjer:

Nu fjernes
Nu fjernes "Negerkongen" fra Pippi Langstrømpe

- Vi lytter til og kommunikerer med vores forbrugere i hele verden, og vi har ikke fået nogen tilkendegivelser af, at produktnavnet Kæmpe Eskimo virker stødende eller anfægteligt.

Er det i orden, at kalde en is for Kæmpe Eskimo, når befolkningen på Grønland foretrækker at kalde sig selv inuitter?

Anita Ågerup Jervelund fra dansk Sprognævn har undersøgt borgernes opfattelse af ord som 'sort', 'sigøjner', 'mulat' og 'eskimo', og 'eskimo' opfattes både nedsættende og racistisk, siger hun til eb.dk:

Først lakridserne, så Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og nu... det hudfarvede plaster
Først lakridserne, så Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og nu... det hudfarvede plaster

- Det er også et ord, man skal passe på med at bruge. Det handler om, hvordan de selv vil omtales, og her foretrækker de fleste at blive kaldt for inuitter, og det har betydning for, hvordan vi også skal omtale dem. Det må man jo respektere.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx