Af Ritzau - 11/10-16 12:01

Vismænd: Prisen på ejerlejligheder vil bremse opVismænd: Prisen på ejerlejligheder vil bremse op

Boligpriserne i København er steget de senere år. De næste år vil priserne stige mere roligt, mener vismænd.

storybild

Især priserne på ejerlejligheder i Københavnsområdet er steget markant de seneste år. Boligpriserne vil de næste år fortsat stige, men det vil være en mere afdæmpet vækst, vurderer de økonomiske vismænd i deres halvårlige status over dansk økonomi. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen)

Priserne på ejerlejligheder i hovedstaden er gået i vejret de seneste år, men prisfesten varer ikke ved.

Det vurderer formandskabet for Det Økonomiske Råd, der også er bedre kendt som de økonomiske vismænd.

De skriver således i deres halvårlige status over dansk økonomi, at der vil ske en opbremsning af priserne på ejerlejligheder. Det vil især være i området omkring København.

Boligpriserne er de senere år steget markant. Det er især ejerlejlighederne, der er blevet mere værd. Således er prisen på en ejerlejlighed i dag næsten ti procent dyrere end i 2006.

Danmarks Nationalbank er også bekymret for vilde stigninger i området omkring København. Her er priserne steget mere end i resten af landet:

- Det kan ikke helt afvises, at prisudviklingen skyldes højere indkomster og lavere renter.

- Men der er en risiko for, at priserne presses op af spekulative opkøb, så prisniveauet ikke udelukkende afspejler underliggende fundamentale forhold, lød det fra Nationalbanken i slutningen af september.

Generelt er prisen på de danske boliger gået i vejret de senere år. De næste år frem mod 2025 forventer vismændene en mere afdæmpet vækst.

For mens en øget beskæftigelse og en højere disponibel indkomst trækker priserne op, trækker andre faktorer priserne ned. Det er blandt andet stigende renter og en begrænset fremgang i reallønnen.

Desuden vil opbremsningen af priserne på de københavnske ejerlejligheder trække priserne ned.

Regeringen er netop kommet med et nyt udspil til boligskatten. Det indebærer blandt andet en skatterabat til boligejere og en mulighed for at indfryse overskydende skatter.

Vismændene er overordnet set positive over for det nye udspil.

Vismændenes oplæg blev dog udarbejdet, inden boligudspillet blev offentliggjort. Derfor tager vismændene ikke stilling til, hvordan regeringens udspil vil påvirke boligpriserne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx