Af Ritzau - 29/03-17 16:11

Ryk en klitrække frem: Sådan deler du et sommerhusRyk en klitrække frem: Sådan deler du et sommerhus

Du får mere sommerhus for pengene, hvis du deler huset med venner eller familie. Men det kræver rene linjer, hvis sommerhusdrømmen ikke skal blive et mareridt.

storybild

Når man deler et sommerhus, kan der især opstå konflikter, hvis parterne ikke er enige om, hvem der må bruge sommerhuset og hvornår. Det oplever boligadvokat Peter Boe Christensen. (Billede: Scanpix/Kristian Brasen)

Har du penge, så kan du få, men har du ingen, så må du gå. Medmindre du altså kan finde nogen at dele med.

Lige nu er 15.800 sommerhuse ejet af personer, der ikke bor sammen til daglig, viser tal fra boligsiden.dk, og der kan være mange fordele ved at dele et sommerhus med venner eller familie.

Når I deles om udgiften, kan I måske få råd til et større hus i en bedre klitrække, men en deleordning kan også blive en sprængfarlig affære, der kan ende i konflikter og brudte relationer.

Så før I tager til den første fremvisning, er det vigtigt at kigge hinanden dybt i øjnene og overveje, om I kan finde ud af det sammen, siger Peter Boe Christensen, næstformand i Danske Boligadvokater.

- Selvfølgelig kan man lave en god kontrakt, men hvis man føler, man skal skrive 20 sider ned om alt mellem himmel og jord, så tror jeg, man skal lade være med at købe sommerhus sammen, siger han.

Det er også vigtigt at overveje, om I har de samme ønsker til, hvor sommerhuset skal ligge, og hvordan jeres økonomi ser ud.

- Når det kommer til økonomien, tror jeg, at lige børn leger bedst. De penge, man kan og vil bruge på sommerhuset, skal helst være de samme, siger Peter Boe Christensen.

Når I har fundet det rette hus, er det vigtigt at lave en såkaldt samejeoverenskomst, som er en kontrakt, hvor I tager stilling til de vigtigste konfliktpunkter.

For det første: Hvem må bruge huset og hvornår?

Der kan nemlig nemt opstå konflikter i påsken eller i sommerferien, hvis begge parter gerne vil være i huset, siger Michael Christensen, der er uvildig boligrådgiver hos boligraadgiver.dk.

- Så må man aftale: Trækker vi lod? Tager I industriferien i år, så tager vi den næste år?, siger han.

Det kan også skabe konflikter, hvis I ikke er enige om, hvem der ellers må bruge huset.

- Jeg har set, at det har givet ballade, hvis man giver sine børn eller andre venner lov til at låne sommerhuset, og dem, man ejer huset med, ikke er enige, siger Peter Boe Christensen.

For det andet skal I skrive ind i kontrakten, hvordan I vedligeholder huset. Hyrer I en håndværker, eller holder I fælles arbejdsweekend?

For det tredje mener Peter Boe Christensen, at det er vigtigt at aftale regler for låneomlægning: Skal I have fast eller variabel rente? Vil I afvikle huset på fem år eller tredive år?

Og endelig er det vigtigt at tage stilling til, hvad der sker, hvis en jer pludselig vil sælge jeres andel, siger Peter Boe Christensen.

- Har de andre så ret til købe? Har man lov til at give sin halvdel videre til sine børn? Eller skal hele sommerhuset sælges til en tredjepart? Det er vigtigt at have på plads, siger han.

Fakta: Hvad skal skrives ind i kontrakten?

- Vedligehold: Aftal, hvor meget I hver især skal bidrage til at vedligeholde huset.

- Låneomlægning: Aftal, hvor hurtigt I vil betale huset af, og hvilken rente I ønsker.

- Brugsret: Aftal, hvem der må bruge huset og hvornår.

- Salg: Aftal, hvad der sker, hvis en af parterne vil ud af huset.

Kilde: Peter Boe Christensen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Svensk ugeblad bringer...
bt.dk
16-årig valgte at blive under...
bt.dk
Influenza-epidemi presser sygehuse:...
bt.dk
X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx