Af - 05/11-15 10:27

GUIDE: Sådan undgår du at blive snydt i lønGUIDE: Sådan undgår du at blive snydt i løn

Mere end halvdelen af danskerne har fundet fejl i deres lønsedler. Alligevel er det kun hver tredje unge, som ikke tjekker deres lønseddel. Her får du en guide, der gør lønsedlen lettere at tjekke.

Bildstrecke im Grossformat »
- Den typiske fejl på lønsedlen er, at lønnen ikke passer til det antal timer, du er på arbejdspladsen. Det kan for eksempel glippe, hvis du bytter en vagt, og kun får fortalt det til den nærmeste leder, men hvor det ikke kommer frem til bogholderiet, siger Morten Skov Christiansen, der er næstformand i LO. Derfor anbefaler han, at man skriver ens timer i for eksempel sin kalender, og tjekker efter, om det stemmer overens med det timeantal, der fremgår af ens lønseddel. Men det er ikke kun vigtigt at skrive ned, hvor mange timer, du arbejder. Du bør også notere, hvordan timerne er placeret. For en anden fejl på lønsedlen er, at genetid ikke bliver registreret på lønsedlen. - Der er mange, der arbejder skæve tidspunkter, hvilke ofte giver tilæg. Ofte skelner man mellem dagtimer, aften- og natte timer samt weekendtimer, siger Morten Skov Christiansen. Morten Skov Christiansen fortæller, at der er flere, som ikke er opmærksomme på, at de er berettiget til tillæg, hvis de har en bestemt erfaring eller har gennemført nogle konkrete kurser. - Hvorvidt du kan få tillæg eller ej for din erfaring og dine gennemførte kurser, afhænger af din overenskomst. Er du i tvivl, så tag fat i din tillidsrepræsentant eller din fagforening og spørg om de vilkår, du er ansat under, siger Morten Skov Christiansen. Tjek om din arbejdsgiver betaler den pension, der passer til din overenskomst. - Typisk ser man i det private område, at otte procent af din pension bliver betalt af arbejdsgiveren og fire procent af dig selv. Den offentlige pensionssats ligger typisk mellem 12-15 procent for arbejdsgiveren, mens du ikke selv betaler noget, siger Morten Skov Christiansen. Men ikke nok med, at du bør tjekke, om du får det rigtige i pension, er det også nødvendigt, at du engang imellem kigger efter, om det korrekte beløb også bliver indbetalt til din pensionskonto. Det kan du tjekke på Pensionsinfo.dk, hvor du logger ind med dit NemID. - Man kan som hovedregel godt regne med, at arbejdsgiver overfører din pension til din pensionskonto, men der er kun dig selv at takke, hvis du ikke får det tjekket i tide, siger Morten Skov Christiansen. På lønsedlen skal du også sikre dig, at du optjener til din ferie. Her skal minimum 12,5 procent af din løn gå til ferie, hvilket svarer til, at du per måned optjener 2,08 feriedage. På et år, fra januar til december optjener du 25 feriedage, hvilket svarer til fem ugers ferie om året, som du kan bruge mellem 1. maj og 30. april i det følgende ferieår. Også selvom du kun er ansat på midlertidig kontrakter skal arbejdsgiver indbetale ferie med lønnen.

Her er seks råd til, hvad du bør tjekke på din lønseddel - og hvordan.

Hver tredje mellem 18-34 år tjekker ikke lønsedlen for fejl. Det sker skønt hver anden af de danske lønmodtagere har fundet fejl på lønsedlen.Det viser en ny undersøgelse.

Derfor har metroxpress lavet en guide til, hvordan du sikrer dig ikke at blive snydt. Klik dig gennem guiden i billedegalleriet øverst i toppen.

Den løn, du får, er ikke automatisk den rigtige. Flere lønmodtagere bør være opmærksomme på, om de får den løn, overenskomsten sikre dem.
Det Morten Skov Christiansen, der er næstformand i LO.

Er du interesseret i lønforhold og andre pengerelaterede emner - og vil du opdateres om emnerne? Så like MX PENGE på Facebook.

Han fortæller, at fejl på lønsedlen ofte bygger på en misforståelse. Det er altså ikke arbejdsgiver, der bevidst forsøger at snyde sin medarbejder. Ofte er det en ubevidst fejl fra arbejdsgivers side.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på lønsedlen.

- Det er bedst at få rettet fejlen ved at gå til arbejdsgiver eller tillidsrepræsentant hurtigst muligt, mens man stadig kan huske den perioden, som lønsedlen er fra. Desuden er det godt for arbejdsklimaet, at man er ærlig og får clearet luften, siger Morten Skov Christiansen, der er næstformand i LO.

LÆS OGSÅ: Han åbnede for en ladeport af lønfejl

LÆS OGSÅ: Lærlinge fik 85.000 kr. efter løntjek

LÆS OGSÅ: Har du en mandlig eller kvindelig hjerne? Din løn afhænger af det

LÆS OGSÅ: Iværksætterlysten slår Danmarksrekord

LÆS OGSÅ: Studerende arbejder gratis for at styrke CV'et

LÆS OGSÅ: Hvilket af disse fem formål skal politiker donere sin løn til?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx