Af Sebastian Bjerring Jensen - 22/12-17 22:42

Fik du også et chok? Derfor er prisen på vanilje pludselig femdobletFik du også et chok? Derfor er prisen på vanilje pludselig femdoblet

Mange danskere fik formentlig et lille chok, da de skule købe ind til risalamande i år.

storybild

(Billede: Andreas Beck)

Det kan være en særdeles dyr omgang at købe ind til risalamanden i år.

I hvert fald hvis man foretrækker vaniljestænger og ikke vaniljesukker. De sorte, velduftende stænger er steget med over 400 procent siden 2015.

Det skriver Financial Times.

Det betyder eksempelvis, at man skal slippe 35 kroner for den billigste type vaniljestang hos onlinesupermarkedet COOP, som er deres egen, og 78 kr. for den dyreste, Tørsleffs Tahiti Vaniljestang.

Det er vel og mærke kun for én stang.

Vaniljestængerne ligger i det prisleje i de fleste danske supermarkeder, og hvis man vil have en økologisk en af slagsen, skal du finde endnu flere mønter op af lommen. Det bliver derfor en dyr fornøjelse, hvis man står for risalamande for hele familien til juleaften.

Men hvorfor er det søde krydderi pludselig blevet så dyrt?

Det har BT spurgt Mette Ravn om. Hun er indehaver af vanilje-webshoppen Mohea.dk og er vist det tætteste, man kan komme på en vaskeægte vanilje-nørd.

»Den korte forklaring er, at der har været noget uvejr på Madagaskar, der har ødelagt en del af den vaniljeproduktionen på øen. Og netop Madagaskar står for ca. 70 procent af den samlede vaniljeproduktion i verden, så udbud og efterspørgsel gør naturligvis, at priserne ryger i vejret,« fortæller Mette Ravn.

Helt specifikt var det en cyklon i marts, der ødelagde en stor del af vaniljeproduktionen på Madagaskar, og siden er prisen altså kun gået en vej: op.

Det er dog ikke den eneste grund:

»Uvejret betyder naturligvis mest, men der er også et par andre faktorer. Eksempelvis er amerikanere begyndt at efterspørge 'rigtig' vanilje i højere grad. Tidligere har det svoret til vaniljeekstrakt, men nu har det altså fået øjnene op for vaniljestænger,« oplyser Mette Ravn.

Hun fortæller i øvrigt, at prisstigningen nu også har fået mere ulovlige følger med sig. På Madagasgar har bønderne nemlig oplevet, at deciderede vaniljetyve stjæler fra produktionen, fordi det pludselig er blevet så nemt at tjene på vaniljen.

Priserne er steget, men det er ikke det eneste, der er galt med vaniljestængerne i de danske supermarkeder. Hvis man ikke allerede har opdaget det, kan man se, at vaniljestængerne ser lidt mere udmagrede ud end normalt:

»Det er klart, at hvis du tager udgangspunkt i sådan et mærke som Tørsleff (de grøn- og hvidstribede pakker, red.), så er kvaliteten dårligere end før. Du får mindre i dag, end du gjorde sidste år,« fortæller vanilje-nørden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Linse tordner mod TV3: Det er totalt...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Telia-boss begræder kundeflugt: 'Det...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx