Af Ritzau - 06/10-16 10:40; Opdateret: 06/10-16 11:05

Højt besunget jysk bioætanol-projekt døden nærHøjt besunget jysk bioætanol-projekt døden nær

Et stort projekt, der skulle lave bioætanol i Holstebro, bliver ikke til noget, da en statsgaranti er afvist.

storybild

Maabjerg Bioenergy i Holstebro bliver ikke til noget. Det store projekt har ikke kunnet få støtte fra regeringen til at sikre billig finansiering. (Billede: Free/Jens Bach)

I årevis er der blevet arbejdet for, at et stort bioætanol-raffinaderi skulle opføres i Holstebro. Projektet skulle være en revolution, men nu har konsortiet bag aflyst planerne.

Ejerne af Maabjerg Energy Center, som raffinaderiet skulle hedde, har ikke kunnet få den forventede statsgaranti til sine lån. Dermed er det ikke bæredygtigt.

- Vi manglede at få det allersidste rammevilkår på plads, som var en garanti fra staten, der ville sikre os en billig rente. Men den model har regeringen sagt nej til.

- Det er en stor overraskelse, for der har været stor politisk opbakning til projektet tidligere. Vi var ualmindeligt tæt på mål, men uden finansieringen går det ikke, siger bestyrelsesformand for Maabjerg Energy Center, MEC, Jørgen Udby.

Projektet er et bioætanol-raffinaderi, der skulle lave strøm, biogas og bioætanol af landbrugets restprodukter.

EU stod ifølge MEC klar med små 300 millioner kroner, mens partnerne i projektet, der tæller blandt andet Dong og Novozymes, har skudt 460 millioner kroner i det.

Hos Socialdemokratiet vil formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Morten Bødskov nu kalde flere ministre i samråd om den manglende støtte.

- Det er stærkt chokerende, at der nu åbenbart ikke er politisk støtte til dette her projekt. Vi vil nu kalde erhvervsministeren og klima- og energiministeren i hastesamråd.

- Vi vil have svar på, hvorfor de ikke vil være med til at stille en garanti, der kan få dette her enorme projekt på vingerne. Det er op mod 1000 arbejdspladser, og det er fremtiden for den grønne omstilling, siger Morten Bødskov.

Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, afviser, at det skulle mangle opbakning til projektet.

- Vi har støttet al det, vi kunne. Men Den Grønne Investeringsfond, som skulle stille lån, har vurderet, at projektet ikke er rentabelt.

- Og vi kan altså ikke lave noget, der risikerer at efterlade borgerne med en milliardregning, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx