Af - 07/01-14 10:02; Opdateret: 07/01-14 11:11

Vi vil hellere have fri end at arbejdeVi vil hellere have fri end at arbejde

Flere danskere vil hellere holde fri, end de vil bruge tid på karrieren, viser en ny undersøgelse. Det er helt fint, siger økonom.

storybild

Det er kun 16 procent af danskerne, der ser deres arbejde og karriere som det vigtigste. (Billede: Polfoto/Hannes Hepp)

Hvis du tror, at danskerne kun tænker på fede lønchecks og ikke kan vente med at komme på arbejde og imponere chefen, tager du fejl.

For halvdelen af danskerne er fritiden nemlig vigtigst, mens kun 16 procent har karrieren som førsteprioritet. Det viser en undersøgelse, Yougov har foretaget for metroxpress.

Noget af forklaringen ligger i, at vi stiller os tilfredse med de midler, vi har.

- Generelt er det materielle niveau højt i Danmark, så der er mange, der vælger at prioritere familien og fritiden højere, fordi de reelt har det godt nok, siger Anders Raastrup Kristensen, der forsker i familie- og arbejdsliv på CBS.

Danskerne er ikke længere de mest tilfredse
Danskerne er ikke længere de mest tilfredse

Han påpeger, at vi dog godt kan lide vores arbejde.

- For 20 år siden var fritid jo noget, der var givet efter arbejde. Nu har vi sværere ved at holde fri. Den teknologiske udvikling har gjort, at det er meget nemmere at tage arbejdet med hjem, siger han.

Professor på Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen er enig.

- For mange er jobbet ikke bare noget, man er tvunget til. Det er også noget der giver, og man er ikke bare en undersåt, siger han og tilføjer, at flere er blevet mindre afhængige af at arbejde.

- Tidligere var der mange selvstændige, og for en lille købmand eller landmand er virksomheden jo hele ens liv. Så på den led har vi fået færre arbejdsnarkomaner, siger han.

Ifølge Jørgen Goul Andersen er det i dag typisk højere funktionærer som advokater og konsulenter, der bruger mest tid på jobbet.

Frihed er helt okay
Der er ikke noget forkert i at prioritere fritid over karrieren, og man kan sagtens nøjes med et ufaglært job. Det mener privatøkonom ved Danske Bank Las Olsen.

- Vi har jo nogle ret høje lønninger, og ‘straffen’ for at tage et lavtlønnet job er ikke så høj i Danmark, siger han og tilføjer:

- Penge har man jo for at bruge dem på et eller andet, og hvis man allerhelst ønsker sig fritid, så er det fjollet at arbejde meget.

Man skal dog tage sine forbehold, hvis man bevidst fravælger uddannelse og karriere.

Se hvor meget Maria betaler for at gå på arbejde
Se hvor meget Maria betaler for at gå på arbejde

- Det handler ikke kun om løn. Det handler også om jobsikkerhed. Én ting er, at man tjener mindre som ufaglært, men jobsikkerheden er også lavere, siger han.

Tager frisindet overhånd, kan det betyde store indkomstforskelle, som man ser i andre lande. Men i sidste ende er ens arbejdsliv bare et valg, man tager.

- Det svarer til at vælge, om man vil spare penge op til alderdommen eller bruge dem nu. Det ene er ikke et bedre valg end det andet. Det handler om, hvad der passer bedst til den enkelte, siger Las Olsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx