Af - 03/04-14 16:42

Danmark er ved at løbe tør for mobilnumreDanmark er ved at løbe tør for mobilnumre

Der er kun en million ledige mobilnumre tilbage. Derfor skal der flyttes rundt på numre og laves 12-cifrede numre

storybild

Om seks år er der måske ikke flere ledige mobilnumre tilbage (Billede: Polfoto)

Et nyt mobilnummer kan snart blive svært at få i Danmark. Derfor skal hovederne nu lægges i blød for at finde ud af hvordan telefonnumrene kan inddeles. De nye mobilnumre svinder ind, og kan være brugt op i løbet af seks år - og måske før. Det skriver version2.dk.

Lækker frugt skal forbedre din mobil
Lækker frugt skal forbedre din mobil

- I grove træk har vi 72 millioner numre til rådighed med numrene på otte cifre. Det skulle man mene er nok, men det er det ikke helt, for nummerplanen er delt op i numre til forskellige formål. Og der er stor efterspørgsel efter mobilnumre, siger Jakob Juul, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, til Version2.

Så mange danskere har nu en smartphone
Så mange danskere har nu en smartphone

Erhvervsstyrelsen vil ikke bruge reservepuljen, for det er ikke en langsigtet løsning:

- Det er en gruppe, vi ikke tildeler fra, for det er den allersidste rest af numre. Hvis vi løste manglen på mobilnumre ved at bruge numre herfra, kan vi køre et stykke tid - men så står vi til sidst med et stort problem. Den situation vil vi nødigt ende i, siger Jakob Juul.

Nu skal TDC betale penge tilbage til kunder
Nu skal TDC betale penge tilbage til kunder

Lige nu er der 1.060.000 ledige mobilnumre, 18 millioner ledige fastnetnumre og en reserve på 6,3 millioner numre, som ikke er tildelt noget formål. Der er med andre ord masser af numre at vælge imellem, og selvom det er enkelt på papiret at flytte dem til en anden pulje, så er realiteten hos teleselskaberne mere kompliceret.

Restaurant: Sluk mobilen og få 50 procent i rabat
Restaurant: Sluk mobilen og få 50 procent i rabat

- Teleselskaberne er meget glade for, at de kan skelne mellem mobilnumre og fastnet. Det bruger de til taksering af samtalen. Hvis vi ophæver forskellen på, om et nummer er til mobil eller fastnet, vil det ifølge teleselskaberne kunne kræve nogle meget omfattende ændringer ude på teleselskabernes centraler,« forklarer Jakob Juul.

Vores smartphones er den nye narko
Vores smartphones er den nye narko

Man kan også begrænse spildet af telefonnumre ved at hæve prisen. I dag betaler teleselskaberne to kroner om året pr. nummer, de får tildelt, og en højere betaling ville betyde færre numre, som i realiteten ikke blev brugt.

Suzanne Bjerrehuus: Slap af, det er jo bare kokain
Suzanne Bjerrehuus: Slap af, det er jo bare kokain

»Hvis vi hæver afgiften, vil teleselskaberne måske være mindre tilbøjelige til at have numre liggende ubrugt på lager, men det vil ikke ændre på, at der stadig vil være efterspørgsel på nye numre. Skal der være en reel adfærdsændring, skal afgiften hæves markant, og det er en mulighed - men det er ikke nødvendigvis den bedste mulighed,« siger Jakob Juul.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Bil rullede rundt på taget på...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx