Af - 24/08-15 17:21; Opdateret: 26/08-15 17:03

Danskerne betaler sig fra beskidt arbejdeDanskerne betaler sig fra beskidt arbejde

En fast rengøringshjælp er blevet hverdagskost for mange danskere. Er vi blevet mere dovne, mere travle eller bare mere renlige?

Bildstrecke im Grossformat »
Der kan være en 'grounding-effekt' i, at du selv går og ordner de basale ting. Du rydder op i dit hjem, og det er lidt som at rydde op i dit sind, siger Signe Saxe Jessen, der er selvstændig mindfuldnesstræner ved Goderelationer.dk. - Det kan virke utrolig afstressende, når du selv kan tage æren af et resultat, som for eksempel et rent hjem. Du kan sammenligne det med, hvor utilfredsstillende det ville være, hvis vi satte en anden til at passe på vores parforhold, mens vi selv havde fritidsinteresser, siger Signe Saxe Jessen, der er selvstændig mindfuldnesstræner ved Goderelationer.dk. - Du får det der kick af at have fuldført opgaven selv, siger Louise Grønhøj, rengøringsekspert og ejer af Basic Clean. - Det er en god måde at få sig bevæget på. Mange mennesker sidder i stillesiddende job, hvor røven bliver mere og mere stor. Fysisk aktivitet ud af at gøre rent, siger Louise Grønhøj, rengøringsekspert og ejer af Basic Clean. - Hvis du selv gør rent, så gør du det mere grundigt. Jeg er i branchen, jeg ved, rengøringsbranchen er presset på pris; 'hvor hurtig kan vi gøre rent for kunden?'. Der er noget bedre kvalitet i at gøre det selv, siger Louise Grønhøj, rengøringsekspert og ejer af Basic Clean. Linda Emborg er enig i, at der bliver gjort bedre rent, når hun selv gør det, end når hun har rengøringshjælp. - Rengøringshjælpen har ikke nødvendigvis fokus på, at gøre de samme ting rent, som dig. Sådan kan du risikere, at du ikke får gjort de ting rent, som er vigtige for dig, er rene, siger Louise Grønhøj, rengøringsekspert og ejer af Basic Clean.

Her er fem gode grunde til, at du ikke skal betale dig fra rengøringen - men selv gøre rent!

'Det er altså din tur til at gøre rent!?'

Den sætning bliver mere og mere sjælden, for danskerne vælger i stigende grad at betale sig fra rengøringen. Det viser flere tal, ligesom metroxpress' egen undersøgelse viser, at hver syvende dansker overvejer at betale sig fra rengøringen.

- Det letter hverdagen for mig. Det er ren prioritering. Jeg vil hellere bruge tid på mine børn, nu hvor jeg har fået fuldtidsjob, siger Linda Emborg, der for nyligt har bestilt sig en fast rengøringshjælp.

Og for Linda Emborg er der intet overklasse over at få rengøringshjælp. De fleste i hendes omgangskreds betaler sig fra rengøringen.

Hun blev dog mindet om, at det måske er lidt ”forkælet” at betale sig fra rengøringen, da en ven kommenterede 'Nånå, du er rigtig blevet fin på den'.

I Danmark er det kvinden, der klarer vasketøjet
I Danmark er det kvinden, der klarer vasketøjet

Men ifølge arbejdsmarkedsekspert, er Linda Emborg ikke særlig. Han har observeret, hvordan flere og flere overlader støvet til de professionelle:

Rengøringen er noget af det nemme at betale os fra, når vi er presset i hverdagen. Der er knald på på arbejdet, og det er svært at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen.
Det siger Henning Jørgensen, der er Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA, Aalborg Universitet

Han siger, at danskerne er begyndt at udliceitere de funktioner, som typisk før var kvindearbejde. Arbejde, som madlavning, rengøring og havearbejde.

I gamle dage, da kvinderne bare gjorde det, var det nærmest usynligt arbejde, men nu formaliserer vi det, så både mænd og kvinder kan komme i spil.

Danskerne gør deres bolig grøn med håndværkerfradraget
Danskerne gør deres bolig grøn med håndværkerfradraget

Men måske handler danskernes trang til at betale sig fra det "beskidte arbejde" ikke kun om en travl hverdag. Rengøringsspert Louise Grønhøj fortæller, at der er mange, der har svært ved at finde ud af, hvordan man gør de enkelte ting rent.

Det er helt klart min erfaring, at unge mennesker ikke er oplært i, hvordan man gør ordentlig rent.
Det siger Louise Grønhøj, der ejer firmaet Basic Clean.

Se de beskidte billeder: Bager får sur smiley for snavs og skidt
Se de beskidte billeder: Bager får sur smiley for snavs og skidt

Hvis du er en af de unge mennesker, der er lidt i tvivl om, hvordan du bedst rengør dit hjem, har Louise Grønhøj givet svaret på de tre oftest stillede rengøringsspørgsmål

1. 'Hvordan får jeg kalket af mine klinker i badeværelset?'
Svar: Brug noget effektiv syre. Der er blandt andet syre i 'kalkrenser'.

2. 'Hvordan får jeg de mørke render i mit toilet væk?'
Svar: Knofedt, normal toiletrens og en toilet-skubbesten.

3. 'Hvordan gør jeg min ovn rent?'
Svar: Brun sæbe - skyl efter med rent vand. Et godt fif er, at du kan klikke de gennemsigtige "forside"plader i ovnen af - så er de nemmere at rense.

LÆS OGSÅ: Hver 10. fik udført sort arbejde sidste år: Her er det, vi fik lavet

LÆS OGSÅ: GALLERI: Her er så rodet, at retten beordrer rengøring

LÆS OGSÅ: Pas på opvasken: Mænd som laver husarbejde har mindre sex

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx