Af - 17/09-15 07:13; Opdateret: 17/09-15 10:15

Så meget koster et år på efterskoleSå meget koster et år på efterskole

Prisen for et efterskoleophold afhænger af både hjemmets indkomst og mængden af lomme-penge, som i flere tilfælde bestemmes af hjemmet.

storybild

Lærke Hye Aasberg-Petersen og hendes venner mener, at forældre som minimum bør give deres efterskolebørn 100 kroner om ugen i lommepenge. (Billede: Lasse Bak Mejlvang)

55.000 kroner. Det er den cirkapris for et helt efterskoleophold, Kastanievej Efterskole på Frederiksberg skriver på sin hjemmeside for en dansk familie med gennemsnitlig indkomst. Beløbet kan ikke lægges fast, da det er den enkelte families aktuelle økonomiske situation, der afgør, hvad det koster at sende et barn på efterskole.

Ud over den almindelige betaling for opholdet skal man som forælder dog regne med, at de unge mennesker skal have lidt ekstra knaster med i lommen. I spisesalen på Kastanievej er der blandt skolens elever bred enighed om, at forældre til efterskolebørn skal regne med at sætte penge af til lommepenge også.

Så meget koster et år på efterskole
Så meget koster et år på efterskole

Da de fire venner Lærke Hye Aasberg-Petersen (17), Alberthe Victoria Fussing (16), Regitze Bjerregaard (15) og Simon Jan Kofod (15) bliver spurgt, hvad efterskoleelever minimum skal have i lommepenge, svarer de i kor:

- Mindst 100 kroner om ugen!

- Det er, for at man kan lave noget andet end altid at være her. Så går vi på café eller laver noget andet sammen, og det er hyggeligt i stedet for at være her og lave det samme hver dag, tilføjer Alberthe Victoria Fussing.

Selv får de fire mellem 300 og 1.000 kroner i lommepenge om måneden, og pengene bliver blandt andet brugt på fællesture til Tivoli, bland-selv-slik fra den lokale slikbutik og fastfood (den elev, der ligger under de 100 kroner om ugen, siger selv, at vedkommende ‘heller ikke bruger så mange penge igen’).

- Torsdag skal vi ud og spise kebab, for der er det fiskedag på skolen, griner Simon Jan Kofod.

På skolen er der ikke fastlagt en lommepengepolitik, som det er tilfældet på visse andre efterskoler, men til gengæld gør lærerne en dyd ud af at snakke om økonomi med eleverne.

- Vi snakker med dem om, at alle, der bor i en storby, skal erkende, at hvis man køber det hele, har man ikke flere penge. Hvis der er nogen, der bruger uforholdsmæssigt mange penge, vil jeg tage en snak med dem og spørge, om det er nødvendigt, fortæller forstander Dorthe Frimann Nielsen.

Se, hvad danskerne forbinder med et efterskoleophold
Se, hvad danskerne forbinder med et efterskoleophold

Generelt opfordrer hun også de nye forældre til at regne med 100 kroner om ugen i lommepenge. I spisesalen siger to af de fire venner, at de tror, at de ville have brug for færre lommepenge, hvis de gik på en efterskole, der ikke lå i byen, men Alberthe Victoria Fussing har en anden holdning:

- Nej, for min gamle efterskole var på landet, og når man var i byen, brugte man mange penge på en gang. I stedet for at købe en lille pose slik var man nødt til at købe 70 for at være sikker på at have nok til det næste stykke tid, griner hun.

LÆS OGSÅ: Her hamres studerende videre til teknisk skole

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx