Af - 06/05-14 08:19

Danmarksmesterskab i bulder, brag og indviklede forklaringerDanmarksmesterskab i bulder, brag og indviklede forklaringer

Der er netop afholdt DM i Scienceshow, hvor fysik- og kemistuderende dyster om at underholde mest muligt med afsæt i deres uddannelser.«»

storybild

Foto: Lasse Bak Mejlvang

Omkring 200 mennesker sidder med fingrene i ørerne i auditoriet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. De fokuserer alle sammen på en blå tønde på gulvet. To studerende fra DTU iført beskyttelsesbriller, hvide kitler og høreværn gør klar til den store finale og lægger en flaske med flydende nitrogen ned i tønden.
Pludselig lyder et højt brag, og et festfyrværkeri af bordtennisbolde flyver ud i lokalet. Publikum gisper og klapper, mens de to optrædende takker for opmærksomheden. Efter det sidste kvarter, der ud over eksplosionen blandt andet har budt på ild i et væld af farver, kunne man fristes til at tro, at der er tale om et trylleshow. Men faktisk er det det modsatte.

Vi er til DM i Scienceshow, hvor de danske universiteters fysik- og kemishow-organisationer dyster i at underholde med optrædener baseret på logiske forklaringer.
»Det hele handler om, at vi gerne vil udveksle erfaringer med hinanden om, hvad vi går og laver på de forskellige uddannelser,« siger Steen Müller Christensen, der læser kemisk og biokemisk procesteknik på ottende semester, om danmarksmesterskabet.

Sammen med Katrine Sejling Haaning, der læser fysik og nanoteknologi på sjette semester, repræsenterer han hjemmeholdet ved årets DM i Scienceshow. Hvert år skiftes uddannelserne til at afholde arrangementet, og sammen med et hold på omkring 10 andre studerende har Steen Müller Christensen og Katrine Sejling Haaning forberedt sig grundigt på showet de seneste par måneder.

Til årets DM er der tre deltagere, fordi to af de tilmeldte har været nødsaget til at melde afbud. DTU-showet er det sidste af de tre til at blive fremført. Op til deres optræden går Steen Müller Christensen og Katrine Sejling Haaning nervøst rundt bag scenen. Baglokalet ligner mest af alt et laboratorium med et væld af kolber, tønder og flasker fyldt med ting, det er svært at udtale navnene på. Det sidste bliver gjort klar, mens det buldrer fra et andet show inde i auditoriet.
»Det spiller. Vi er fuldstændig klar,« siger Steen Müller Christensen til sin makker, mens de to hopper op og ned nervøst.

Når der ikke er DM, bliver showet blandt andet brugt til at promovere DTU’s uddannelser til åbent hus-arrangementer og på gymnasier. Og det er noget, der vækker nysgerrighed hos potentielle studerende, fortæller DTU-repræsentanterne. Faktisk var Scienceshow noget af det, der lokkede Katrine Sejling Haaning til at vælge sin uddannelse:
»Det var noget af det, der trak i mig for at vælge DTU og fysik. Jeg tænkte, at der skulle være noget ud over bare bøgerne og forelæsninger,« siger hun og tilføjer, at hendes ældre søster også var med på DTU’s Scienceshow-hold.

I auditoriet til årets DM lader både børn eller voksne i auditioriet til at være underholdt. Der er latter, klapsalver og samstemmige ‘uuhhh’, når de studerende fremviser og forklarer. Efter de tre hold har fremvist deres 15 minutter lange show, er det blevet afgørelsens time. Det har næsten været dødt løb, fortæller dommerne, der har været imponeret over det underholdnings- og formidlingsmæssige niveau og har valgt at kåre Fysikshow Aarhus som vinder. Det er lidt skuffende for Steen Müller Christensen og Katrine Sejling Haaning, men de kan begge to finde et smil frem.
»Jeg tror, at det at lave et forsøg, der lærer publikum noget, giver både os og dem meget,« siger Steen Müller Christensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde reddede to-årig dreng væk fra...
bt.dk
Betina Hald Engmark: Sådan blev jeg...
bt.dk
Få hele overblikket: Derfor fik Peter...
bt.dk
Politiet efter brutalt overfald: Har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx