Af - 06/05-14 08:30

Fem særprægede uddannelserFem særprægede uddannelser

De mindre kendte uddannelser har selvfølgelig også deres ret, og derfor guider metroxpress dig til fem af de mindre kendte danske uddannelser. Vejleder ved Studievalg København Ron Amir fortæller om uddannelser med fokus på alt fra Grønland til tekniske styresystemer.

storybild

Foto: Lasse Bak Mejlvang

Eskimologi
Er du interesseret i Grønlands udvikling, kan dette meget vel være studiet for dig. Ron Amir bruger ofte denne uddannelse, når han vejleder gymnasieelever om deres mulige studievalg:
»Jeg bruger tit eskimologi som eksempel på, at der findes mange andre uddannelser end de store, som alle kender til.«
Som med flere andre af de knap så kendte uddannelser er optaget på eskimologi på Københavns Universitet, der er det eneste universitet med denne uddannelse, ret begrænset. Sidste år havde uddannelsen et optag på 13 studerende ud af 44 ansøgere. De studerende på eskimologi lærer både sproget, der tales i Vestgrønland, og klædes på til at analysere eskimoernes samfundsforhold.
»Man bliver uddannet til et arbejdsmarked, der har med Grønland at gøre. Det kan være undervisning eller forskning, men også biblioteker eller museer,« siger Ron Amir.

Længde: 3,5 år (bachelor), 5,5 år (kandidat).
Adgangskrav: gymnasial eksamen med dansk A-niveau, engelsk B-niveau, et yderligere sprogfag A-niveau og historie B-niveau.


Musikterapi
Med et optag på 21 sidste år svarer årgangen på musikterapi til en lille gymnasieklasse. Uddannelsen kan kun læses på Aalbor Universitet.
»Uddannelsen kombinerer terapi med musik, så man lærer at kombinere anatomisk viden med musik,« fortæller Ron Amir.
Efter uddannelsen får de fleste traditionelt set arbejde på specialinstitutioner, hvor man kan hjælpe beboerne med musikterapien, fortæller studievejlederen og fortsætter:
»Hvis man gerne vil hjælpe folk, der har konkrete fysiske udfordringer, er det her en god uddannelse. Det er en anden tilgang til at hjælpe, hvor man groft sagt kombinerer det sundhedsfaglige med det musiske.«

Længde: 3 år (bachelor), 5 år (kandidat).
Længde: 3,5 år (bachelor), 5,5 år (kandidat).
Adgangskrav: gymnasial eksamen med dansk A-niveau, engelsk B-niveau, et yderligere sprogfag A-niveau og historie B-niveau. Du skal desuden mestre et hovedinstrument og et akkomagnementsinstrument og skal bestå en optagelsesprøve for at komme ind.

Fiskeriteknologi
Med denne uddannelse kan du få et job i fiskeindustrien uden at skulle hale snøren ind selv.
»Du kan komme til at arbejde som rådgiver og konsulent i fiskeriorganisationer og som produktionsleder og udvikler af fiskeprodukter i industrien,« siger Ron Amir fra Studievalg København.
Uddannelsen læses på Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg, og sidste år var der et optag på syv.
»Det vil tiltale den person, der gerne vil have en teknisk uddannelse, der er mere branchespecifik end de fleste andre,« siger Ron Amir.

Længde: 2 år (erhvervsakademiuddannelse).
Adgangskrav: mindst to års relevant erhvervserfaring.

Automationsteknologi
Denne uddannelse udbydes flere forskellige steder i Danmark og havde sidste år et optag på 49. Her får de studerende undervisning i opbygning og optimering af tekniske styresystemer. Da man både kan komme ind med en gymnasial uddannelse og forskellige erhvervsuddannelser, er de studerende en alsidig flok.
»Det er en uddannelse, der bliver taget af både folk med faglig og gymnasial baggrund,« siger Ron Amir og tilføjer, hvilken appel uddannelsen har:
»Hvis man gerne vil arbejde med teknik i praksis og måske har noget faglig viden fra tidligere, er det her en rigtigt god uddannelse.«

Længde: 2 år (erhvervsakademiuddannelse).
Adgangskrav: Gymnasial eller relevant erhvervsuddannelse (se detaljer på Ug.dk).


Finsk
»Alle kender selvfølgelig Finland, men mange er nok ikke lige klar over, at man kan læse finsk på universitetet.«
Sådan siger Ron Amir fra Studievalg København om studiet, der minder om de gængse humanistiske sprogstudier som spansk eller fransk. Efter uddannelsen kan det imidlertid sagtens ske, at man ikke kommer til at arbejde med lige netop finsk – blandt andet fordi finsk ikke udbydes som fag i gymnasiet, og gymnasielærerfaget derfor ikke er aktuelt på samme måde som i andre sprogfag.
Vælger man finsk, skal man være klar på et snævert studiemiljø, siger Ron Amir:
»Der blev optaget fire sidste år, så man skal håbe på at komme i en god læsegruppe, for der er ikke andre.«

Længde: 3,5 år (bachelor), 5,5 år (kandidat).
Adgangskrav: gymnasial eksamen med dansk A-niveau, engelsk B-niveau, et yderligere sprogfag A-niveau og historie B-niveau.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Ambassadør for E-løbet:...
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx