Af - 12/08-14 20:50

- Jeg ville gå død i det, hvis jeg kun var i det for pengene- Jeg ville gå død i det, hvis jeg kun var i det for pengene

Fordomsstafetten er på sin tur gennem landets uddannelser nået til jura på Københavns Universitet.

storybild

Mathias Tronier mangler at skrive sit speciale, før han er færdig på jura. (Billede: Lasse Bak Mejlvang)

Har I alle sammen valgt jurastudiet for pengenes skyld?
- Selv om jeg kun kan tale med sikkerhed på mine egne vegne, er der jo penge, der venter derude, og jeg tror ikke, at vi er så naive, at den udsigt slet ikke har betydet noget for nogen. Jeg tror dog, at penge er en biting for de fleste. Og så er jura et fag, der på trods af sit fokus på ret og lov giver adgang til en hel masse andre ting også. Så lige så vel som der er nogle, der tænker, at de skal ind og være seniorpartner i et firma, er der jo folk, der søger ind i anklagemyndigheden og arbejder for en skilling af, hvad man arbejder for i det private.


Har I valgt jura, fordi I har set lidt for meget ‘Boston Legal’?

- I forlængelse af mit sidste svar tror jeg, at det er de færreste, der er så blåøjede omkring, hvad det egentlig vil sige at være advokat eller læse jura. Men det er klart, at der er en glorificering, der finder sted i de her shows. Og jeg kan da godt se, hvordan nogle af de her karakterer, for eksempel fra ‘Suits’, bliver en form for forbillede. Jeg havde inden uddannelsen en baggrund som revisorelev, der gav mig et rimelig godt billede af, hvad jura egentlig indebærer, men der er helt sikkert nogle, der bliver inspireret af tv. Og jeg vil ikke sige, at der er noget negativt i det. Jeg er sikker på, at folk, der startede på arkæologi i 1980’erne, også tænkte, at ‘Indiana Jones’ var måden at gøre det på. Man lader sig jo inspirere af de heroiske fortællinger om en person, som har gjort noget ekstraordinært i et relativt ordinært fag.


Er bøgerne virkelig så kedelige, at I ikke engang selv gider at læse dem?

- Da jeg startede på studiet, var størstedelen af bacheloren et fuldstændig obligatorisk forløb uden valgfag, og der har været mange tidspunkter undervejs, hvor jeg har taget mig til hovedet og tænkt: ‘Hvorfor i alverden skal jeg sidde og læse om nogle abstrakte forhold, som lige i det virke, jeg har for øje, ikke har nogen relevans?’. Så undertiden kan man godt savne den der aktualitet, man sikkert har på andre studier. Men hvis man hænger i, tror jeg, at det er, fordi man lærer at se, at det er ret sjovt. Jeg ville gå død i det, hvis jeg kun var i det for pengene, for der er mange spændende ting, jeg ville kunne kaste mig ud i, som sikkert ville være mindst lige så lukrative.


Hvem sender du stafetten videre til?
- Jeg sender den videre til medicin. Og med afsæt i fordommene, der blev sendt til jura, så tænker jeg, at fordommene er lidt i den modsatte grøft. Er de for eksempel udelukkende idealister, der arbejder af hjertets godhed? Mit indtryk af medicin har været, at det er et bestået/ikke bestået-fag, hvor det er underordnet, om man får 4 eller 12 – kommer det manglende karakterræs til udtryk ved, at de har stærkere sammenhold på studiet? Og er det desuden eklatante nørder, som løber rundt i en rus af medicin, der ikke tænker på andet end studiet?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx