Af - 13/10-16 08:35; Opdateret: 14/10-16 14:02

Svenske og norske studerende lever luksusliv sammenlignet med danske studerendeSvenske og norske studerende lever luksusliv sammenlignet med danske studerende

Svenske studerende har før skat over 6.000 kroner mere om måneden at leve for end danske studerende, viser tal fra Finansministeriet.

storybild

Danske studerende har penge til langt mindre luksus end svenske studerende. Her tager danske kollegianere et blik på udvalget i deres køleskab. (Billede: Scanpix/arkiv)

Pasta med ketchup og discount-øl til festerne. Når danske studerende klager over, at de må leve på en sten, kan der faktisk været noget om snakken. For selv om danske studerende får verdens højeste SU, lever de et fattigt liv sammenlignet med studerende i blandt andet Sverige, Norge, Finland, Schweiz og ... Litauen.

Mens udeboende, svenske universitetsstuderende toppen listen over økonomisk privilegerede studerende med en gennemsnitligt indkomst på 14.730 danske kroner før skat, ligger danske studerende på en beskeden 10. plads med en gennemsnitligt månedsindkomst på 8.680 kroner før skat; altså over 6.000 kroner mindre om måneden før skat end svenskerne.

Vrede studerende demonstrerede med slimede bønner mod SU besparelser
Vrede studerende demonstrerede med slimede bønner mod SU besparelser

Det viser et svar, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har givet til Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg i september.

Danske studerende har endda en mindre månedlig indkomst end deres studiekammerater i Litauen, som hver måned har 9.790 kroner at gøre godt med før skat.

Gry Inger Reiter, formand for DM Studerende, kalder det over for foreningens medlemsblad afsporet at skyde danske studerende i skoene, at de har det for godt.

Forskere kritiserer Tørnæs for misvisende brug af SU-tal
Forskere kritiserer Tørnæs for misvisende brug af SU-tal

- Det der med, at de danske studerende skulle være særligt forkælede, er der jo ikke noget af det her, der peger på, siger hun.

Den markante indkomstforskel på svenske og danske studerende skyldes primært, at svenske studerende får langt mere økonomisk støtte fra familie og venner end danske studerende.

Den gennemsnitlige svenske studerende får således hele 5.280 kroner om måneden i støtte hjemmefra, mens danske studerende blot får 940 kroner.

Samtidig tjener svenske studerende gennemsnitlig 5.280 kroner om måneden før skat på deres studiejob, mens danske studerende kun tjener 2.460 kroner om måneden før skat ved siden af studierne.

SU-omlægning kan koste dårligt stillede en uddannelse
SU-omlægning kan koste dårligt stillede en uddannelse

Ganske opsigtsvækkende er danske studerende dem, der får absolut mindst støtte hjemmefra blandt de 19 vestlige lande, der optræder i Finansministeriet opgørelse. Næstmindst får estiske studerende, der får 2.150kroner i støtte hjemmefra om måneden.

Gry Inger Reiter mener, at det er godt, at danske studerende ikke er så økonomisk afhængige af deres forældre, som studerende i andre lande.

- Det betyder, at de danske studerende har langt mere frihed til at selvstændiggøre sig selv og komme ud over, hvad de har med sig i form af deres forældres pengepung og uddannelsesbaggrund, siger hun.

Støjberg: Kommunerne har fået styr på studieboliger
Støjberg: Kommunerne har fået styr på studieboliger

I august i år viste en analyse foretaget af Analyse og tal for Danske Elever og Studerendes Kollegieråd (DSK) blandt 3.811 udeboende studerende på videregående uddannelser, at hver fjerde studerende – helt præcis 24 procent – brugte hele eller mere end deres månedelige SU på boligudgifter.

Kollegianer på dansk kollegie tilberede aftensmad. Foto: Scanpix/arkiv

Regeringens plan om at omlægge en del af SU’en til SU-lån bekymrer Ingerniørforeningen IDA’s formand, Thomas Damkjær Petersen.

- Med den foreslåede omlægning med lavere stipendier og mulighed for højere lån, frygter jeg, at endnu flere vil blive tvunget ud i en studietilværelse, hvor selv pastaen er købt for lånte penge. Det kan i værste fald medføre, at der generelt er færre der vil tage en uddannelse, og ikke mindst at vi risikerer, at antallet af mønsterbrydere vil falde, siger han og henviser til en ny undersøgelse blandt over 1.000 IDA-studerende, hvor fire ud af 10 har faste udgifter for over 5.000 kroner om måneden.

Regeringen lægger i sin 2025-plan op til, at SU’en for udeboende studerende på videregående uddannelser sænkes fra i dag cirka 5.100 kroner til 4.300 kroner efter skat.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx