Af - 12/08-14 10:26; Opdateret: 12/08-14 12:22

Kom du ikke ind på drømmestudiet? Det gør du nuKom du ikke ind på drømmestudiet? Det gør du nu

Det kan være en løsning at kigge bredere, hvis man som ansøger ikke kom ind på nogen uddannelse.

storybild

Information om studievalgscentre kan findes på Studievalg.dk. (Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen)

Da pladsen på de danske videregående uddannelser ikke er ubegrænset, har flere ansøgere i slutningen af juli måttet sande, at de havde fået afslag på deres ansøgninger. Selv om det kan være svært at finde ud af, hvad man skal gøre, hvis der ikke var plads på de søgte uddannelser, er det dog vigtigt ikke at lade sig slå helt ud.

Manglen på praktikpladser er rekordhøj
Manglen på praktikpladser er rekordhøj

Her er det kvinderne, der dominerer
Her er det kvinderne, der dominerer

- Med de politiske vinde, der blæser for tiden, kan man næppe forvente, at der kommer et særligt meget større optag på uddannelserne de kommende år. Så det er nok med ikke at vente alt for længe med at komme i gang, siger Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet på Center for Arbejdsmarkedsforskning.

Derfor kunne det være en mulighed at se på, hvilke studiepladser der stadig er ledige, selv om der ikke er tale om drømmestudiet. Den holdning bliver bakket op af Jan Svendsen, der er afdelingsleder i Studievalg København. Han påpeger også, at visse uddannelser kan være tilgængelige i andre dele af landet.

- Hvis man for eksempel tager mange af de samfundsvidenskabelige uddannelser, er de ofte meget svære at komme ind på i København, men kigger man for eksempel i Aalborg og Odense, findes der uddannelser i samme retning, hvor der er meldt ledige pladser ud i år, og som kan give de samme karrieremuligheder bagefter, siger han og nævner Copenhagen Business School som et andet eksempel, hvor alle uddannelser har adgangskvotienter, mens det er lettere tilgængeligt for eksempel at tage HA Almen andre steder i landet.

78.000 unge har ingen uddannelse
78.000 unge har ingen uddannelse

Socialdemokraterne: Afskaf kvote-1
Socialdemokraterne: Afskaf kvote-1

Både han og Henning Jørgensen påpeger, at der ofte er flere uddannelser, der kan være relevante i forhold til at søge en konkret karriere. Derfor kan det være en fordel at være fleksibel både i forhold til geografi og titlen på sin uddannelse.
Finder man ikke et studium i år, opfordrer Jan Svendsen til, at man kontakter sit lokale studievalgscenter. Her kan man få hjælp til, hvad der skal ske det næste år.

- Det, man kan få ud af at snakke med os, er at er blive udfordret på sit uddannelsesvalg, både emne- og geografimæssigt, så man får de bedste muligheder til næste år. Og vi kan også hjælpe med at kigge på kvote 2-muligheder, siger Jan Svendsen.
Selv om det er ved at være sidste udkald for at søge ledige pladser, er det stadig muligt. Fristen varierer dog på uddannelserne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Ronaldo lavede utroligt væddemål for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx