Af - 03/04-14 22:30

Mestre dropper fremtidens elitehåndværkere: For dyre som lærlingeMestre dropper fremtidens elitehåndværkere: For dyre som lærlinge

Elever på ny erhvervsuddannelse er en dårligere forretning for håndværksmestre end traditionelle lærlinge. Mestrene må tage ansvar, mener LO, mens Enhedslisten foreslår et særligt tilskud.

storybild

Mere end 5.000 erhvervsskoleelever mangler en praktikplads. Det tal dækker over alle erhvervsuddannelser. Der findes ingen opgørelser over, hvordan det ser ud for eux-eleverne specifikt, oplyser Undervisningsministeriet til metroxpress. (Billede: Polfoto/arkiv)

Regeringen har store forventninger til den nye eux-uddannelse, der kombinerer teknisk skole og alment gymnasium.

Men for at eux-eleverne kan få både svendebrev og studenterhue, skal de gå mere i skole end eleverne på en traditionel erhvervsuddannelse – den såkaldte eud – og dermed er eux'erne en dårligere forretning for håndværksfirmaerne end eud-eleverne. Dermed kan de få svært ved at finde en læreplads.

Markus søgte 300 lærepladser uden held
Markus søgte 300 lærepladser uden held

- En almindelig lærling er udgiftsneutral eller en overskudsforretning, mens en eux-lærling er en omkostning i omegnen af 100.000 kroner på grund af de lange skoleophold, vurderer virksomhedskonsulent Ole Wilhelm Nielsen fra Københavns Tekniske Skole, der har regnet på sagen. Han understreger, at beløbet kan variere.

Tømrermester Erik Toppenberg er en af dem, der afholder sig fra at hyre eux-lærlinge.

Studenterhue eller svendebrev – hvorfor vælge?
Studenterhue eller svendebrev – hvorfor vælge?

- De er dyrere, og de har et helt års skoleophold midt i læretiden, hvor de kommer ud af firmaets rytme, forklarer han.

På Christiansborg kender Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund godt til problemet, og hun foreslår derfor et særligt tilskud til firmaer, der hyrer en eux-lærling.

Københavnere gider ikke teknisk skole
Københavnere gider ikke teknisk skole

Det forslag bliver lunkent modtaget af både fagforbundet LO og arbejdsgiverne i DI. LO-sekretær Ejner Holst opfordrer virksomhederne til at 'løfte deres del af ansvaret og ansatte nogle eux-lærlinge' samt erhvervsskolerne til at oplyse virksomhederne om fordelene:

- De får altså et ungt menneske med en masse drive, som kan blive en knaldhamrende dygtig håndværker og som ovenikøbet også har chancen for senere at blive en dygtig ingeinør, eksempelvis, siger han.

Unge dropper gymnasiet efter kampagne
Unge dropper gymnasiet efter kampagne

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har ikke ønsket at kommentere denne artikel.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Vidne i retten: Sådan opførte Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx