Af - 06/05-14 08:12

Der er fordele ved at være i mindretalDer er fordele ved at være i mindretal

Mændene er i stort undertal på sygeplejerske-studiet. Både studie- og jobmæssigt kan det vendes til noget godt at være en del af minoriteten.

storybild

Foto: Lasse Bak Mejlvang

Kvinder, kvinder og flere kvinder. Der er pause i sygeplejerskeundervisningen på Professionshøjskolen Metropol i København, og på terrassen uden for undervisningsbygningen, hvor de studerende nyder solskinnet, før de skal ind til undervisning igen, er det tydeligt, at det ikke er mandehørm, der er mest af i pauserne. Faktisk er andelen af mænd på studiet ikke mere end syv procent.

En af de mandlige studerende er Emil Bo Nielsen. Da han for et par år siden søgte ind på studiet, var det helt uden at overveje demografien.
»Det var bare noget med at kaste sig ud i det. Jeg havde ikke de store overvejelser om, hvad det var for nogle mennesker, jeg ville komme til at studere med,« fortæller han.

Da han startede, var det dog tydeligt, at han ikke er den gennemsnitlige studerende. Allerede ved ankomsten til rusturen før studiestart bemærkede han overrepræsentationen af kvinder.
»Jeg spottede hurtigt de drenge, der nu engang er her, og hægtede mig på dem med det samme. Man kan nemlig ikke undgå at være meget alene som dreng på det her studie, så man hænger naturligt sammen,« siger han.

Ud over den daglige omgang med de andre mandlige studerende er der endda også knyttet en decideret herreloge til studiet, som Emil Bo Nielsen også er en del af. Det sociale er blot en af de positive erfaringer, den 23-årige sygeplejerskestuderende har fået ved at være en sjælden mandlig studerende. Under sine praktikophold har han nemlig også bemærket, at det kan komme ham til gode at være en mand:
»Der er rigtigt mange patienter og borgere, jeg er kommet ud til i praktikken, der synes, at det er superfedt, at der kommer en mand.«

Kenn Warming, der har skrevet ph.d. om mænd i kvindefag og er specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder med fokus på ligebehandling, mener også, at det kan være godt at være i kønsmæssigt mindretal i forhold til jobudsigterne efter studiet.
»Min forskning viser, at det typisk er en fordel at søge job i kvindedominerede brancher, når man er mand. Rigtig mange arbejdspladser vil nemlig gerne have kønsblanding blandt medarbejderne,« siger han og tilføjer, at det også kan være tilfældet for kvinder i brancher domineret af mænd.

I uddannelsesmæssig sammenhæng mener Kenn Warming, at der bliver lagt mere mærke til studerende, der er i mindretal kønsmæssigt.
»Når man er en synlig minoritet, gør det, at man får ret meget opmærksomhed. Du skal ikke præstere ret meget, før folk lægger mærke til det, men hvis du ikke lever op til forventningerne, ved alle det også lige pludselig.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mentalerklæring: Så høj er Peter...
bt.dk
Politiet efterlyser mand fra...
bt.dk
Patrick Nielsen om boksebrag mod...
bt.dk
Maskerede gerningsmænd læssede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx